Biden tror humanitär paus behövs i kriget

USA:s president Joe Biden bedömer att en humanitär paus behövs i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas. –Jag tror att vi behöver en paus, sade Biden under ett valmöte i Minneapolis.

President Joe Biden återvänder till Washington efter ett valmöte i Minneapolis där han sade att han tror att det behövs en humanitär paus i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, för att få ut gisslan och humanitär hjälp in i Gaza.

President Joe Biden återvänder till Washington efter ett valmöte i Minneapolis där han sade att han tror att det behövs en humanitär paus i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, för att få ut gisslan och humanitär hjälp in i Gaza.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Mellanöstern2023-11-02 03:46

Senare förtydligade källor i Vita huset att Biden syftade på att en paus behövs för att få ut de över 200 personer som tros vara gisslan i Gaza samt för att få in humanitär hjälp till Gaza.

Aktat sig

Även om Vita huset tidigare talat om humanitär paus har man aktat sig för att tala om eldupphör. Detta eftersom ett sådant bara har ansetts gynna Hamas och att USA inte bör lägga sig i hur Israel för krig mot Hamas efter Hamas attack den 7 oktober.

Bidens uttalande om paus var ett svar till en åhörare, en kvinna som enligt amerikanska medier är rabbin, som avbröt honom i ett anförande och begärde att han skulle kräva ett eldupphör om han bryr sig om det judiska folket.

Presidenten svarade att han förstod de känslor hon gav uttryck för och sade att en paus skulle ge tid att få ut gisslan ur Gaza. Men också, enligt källor i Vita huset, att få in humanitär hjälp i Gaza.

– Det här är oerhört komplicerat för israelerna och likaså för den muslimska världen. Jag har stött en tvåstatslösning, ända från start, sade Biden om läget i stort men underströk att Hamas är en renodlad terrororganisation och ingen annat.

Legat på

Biden framhöll att han har legat på hårt för att humanitär hjälp ska börja föras in i Gaza igen, genom att övertyga Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi om att släppa fram den.

– Jag är den som har gjort det, sade Biden.

Han hävdar också att det är intensiv amerikansk diplomati som ligger bakom att gränsen mellan Egypten och Gaza, vid Rafah, har öppnats för att utländska medborgare som suttit fast i Gaza nu har en möjlighet att ta sig ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!