Billström förtydligar: Måste ske inom lagen

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) formulerar om sig gällande Israels militära svar på Hamas terrorattacker – efter att tidigare i veckan ha beskrivit det som "proportionerligt". Internationell rätt måste gälla, understryker han.

Urikesminister Tobias Billström (M) ger en kommentar efter att ha deltagit i riksdagens utrikesutskotts sammanträde på torsdagen.

Urikesminister Tobias Billström (M) ger en kommentar efter att ha deltagit i riksdagens utrikesutskotts sammanträde på torsdagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mellanöstern2023-10-26 12:45

– Vad jag avsåg var naturligtvis att Israel som alltid har en legitim rätt att ha en respons på det som inträffade. Men denna respons måste ta sig uttryck som faller inom ramen för den internationella rätten och framför allt den internationella humanitära rätten, säger Billström till TT.

– Och bland annat är ju attacker mot civila och civila egendomar naturligtvis inte tillåtna.

"Måste alltid tillämpas"

Utrikesministern lyfter fram de folkrättsliga principerna om proportionalitet – att militära anfall med konsekvenser måste vägas mot riskerna för civila – och försiktighet – att stridande parter måste iaktta alla möjliga åtgärder för att undvika civila dödsfall.

– Det måste man alltid tillämpa. Och det är också viktigt att understryka att det måste göras från fall till fall. Det finns alltså inga svartvita svar på den här frågan och det var inte heller det som jag avsåg.

TT: Så vad var det du avsåg?

– Att det är viktigt att hålla fokus på att man har rätt att försvara sig, men man måste naturligtvis göra bedömningen från fall till fall när det gäller det.

"Hamas har inga skrupler"

Det var i måndags som Billström uttalade sig om Mellanösternkonflikten i samband med EU:s utrikesministermöte i Luxemburg. Sverige står på Israels sida när det gäller rätten att försvara sig.

– Men Israel måste också, precis som alla andra parter, ta in det faktum att man bör i görligaste mån försöka rädda civila liv. Å andra sidan vet vi att Hamas har inga som helst skrupler när det gäller att använda civila som mänskliga sköldar. Det har organisationen visat tidigare och det visar den nu också.

Han fick sedan en följdfråga där han ombads svara på om Israel följer internationell rätt, "ja eller nej".

– Israel har rätt att försvara sig och svaret har varit proportionerligt, svarade utrikesministern då.

Granskade krigsbrott

Svaret om proportionalitet har väckt kritik, bland annat från Amnesty International som ifrågasatte proportionaliteten i Israels flygbombningar av Gazaremsan i samband med att människorättsorganisationen meddelade att den funnit "starka bevis" för israeliska krigsförbrytelser vid fem flyganfall mot Gaza.

– Jag menar ju att den här granskningen visar att det inte är proportionerligt, att Israel inte har gjort sitt yttersta för att undvika att skada och döda civila, utan tvärtom riktar attacker mot helt civila mål, sade Anna Johansson, generalsekreterare i svenska Amnesty till TT innan utrikesministern reviderade sitt uttalande.

Organisationen har med kraft fördömt även Hamas terrorattacker. Anna Johansson efterlyste just hänvisningar till internationell rätt även i stödyttringar till Israel.

– Det kan inte vara så att vissa civila liv är skyddsvärda och andra inte, då faller ju hela systemet, sade hon.

Tusentals döda civila

Israels bombningar av tätbefolkade Gazaremsan inleddes som svar på Hamas terrorattacker mot Israel den 7 oktober. Islamiströrelsens milismän begick uppenbara krigsbrott när de massakrerade människor i kibbutzer och på en musikfestival. Minst 1 400, varav merparten civila, dödades i attackerna och över 200 personer togs som gisslan.

I Israels anfall har minst 6 500 människor dödats, enligt de Hamaskontrollerade myndigheterna i Gaza. Även där har merparten varit civila.

Amnestys granskning visar bland annat hur bostadshus och en marknad i Gaza har bombats utan att det fanns något uppenbart militärt mål där, samt att civila invånare inte har fått tillräckliga varningar om förestående anfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!