Blinken i Israel trycker på humanitär paus

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar i Tel Aviv Israel att gå med på en humanitär paus för att få in hjälp i Gaza. Inne i det hårt drabbade området är staden Gaza praktiskt taget omringad av israeliska styrkor, enligt Israel.

Anhöriga till en dödad israelisk soldat sörjer vid dennes begravning på en begravningsplats utanför Tel Aviv på torsdagen.

Anhöriga till en dödad israelisk soldat sörjer vid dennes begravning på en begravningsplats utanför Tel Aviv på torsdagen.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Mellanöstern2023-11-03 06:35

Israel har fortsatt att flygbomba Gazaremsan och fler civila dödsfall rapporteras från de Hamasstyrda myndigheterna och olika vittnen under fredagen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tog samtidigt emot USA:s utrikesminister Antony Blinken i Tel Aviv. De diskuterade kriget och eventuella humanitära pauser för att få in hjälp till Gaza och få ut fler civila ur området, vilket president Joe Biden tidigare lyft som en möjlighet, för den humanitära hjälpens och gisslans skull.

– Vi (USA) anser att alla försök att skydda civila skulle hjälpas av humanitära pauser, sade Blinken på en presskonferens i Tel Aviv.

USA har sedan tidigare motsatt sig en vapenvila eller eldupphör, men trycker allt hårdare på att ett uppehåll i våldsamheterna behövs.

Blinken tryckte på fredagen på att om inte mer görs för att skydda palestinska civila blir det svårt att nå fred, och att Israel bara kan nå en ökad säkerhet med en tvåstatslösning, och att vägen dit måste börja nu, "inte i morgon eller dagen efter det, i dag".

– Två stater för två folk. Det är, återigen, det enda sättet att säkra en varaktig säkerhet för ett demokratiskt Israel.

Fortsätter med all kraft

Netanyahu var efter mötet med Blinken mer kallsinnigt inställd på att tillfälligt lägga ned vapnen.

– Vi fortsätter (striderna) med all kraft och Israel vägrar att gå med på en tillfällig vapenvila, om den inte också innebär att all israelisk gisslan som hålls av Hamas släpps.

Mötet kom efter ett dygn där Israel uppger sig ha omringat staden Gaza och en grupp människorättsexperter larmat om att tiden för att förhindra ett "folkmord" och en humanitär katastrof i Gaza håller på att rinna ut.

Den varningen svarade Israel på med att kalla "Hamas-propaganda". Islamiströrelsens väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, svarade å sin sida med hot om att de israeliska soldater som går in i det palestinska området kommer att återvända till Israel i liksäckar.

"Närmast omöjligt"

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det mycket svårt att få in förnödenheter i Gaza.

– WHO kommer att göra allt vi kan för att se till att människorna i Gaza har tillgång till livsavgörande och humanitär hjälp, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på torsdagen, och fortsatte:

– Under rådande situation är det närmast omöjligt.

FN:s humanitära samordningsorgan Ocha vädjar till världens länder om mer bistånd till palestinierna, både på Gaza och Västbanken. Totalt vädjar man till världens länder om motsvarande mer än 13 miljarder kronor. Ocha vädjade om ökat stöd redan för några veckor sedan, men då räknade man med mindre summor till färre behövande.

"Situationen har blivit alltmer desperat sedan dess", meddelar FN-organet.

Räder på Västbanken

Under natten till fredagen skedde omfattande israeliska räder mot ockuperade Västbanken. Sju palestinier dödades och fler därtill frihetsberövades av israeliska soldater, enligt uppgifter från både israeliskt och palestinskt håll.

Fler än 9 000 människor har dödats i Israels motanfall mot Gazaremsan, enligt områdets Hamasstyrda myndigheter. Anfallen, och kriget, inleddes efter den palestinska islamiströrelsens omfattande angrepp mot Israel den 7 oktober, där fler än 1 400 människor dödades och fler än 200 togs som gisslan.

Skadade personer får hjälp efter ett israeliskt bombanfall på Gaza på torsdagen.
Skadade personer får hjälp efter ett israeliskt bombanfall på Gaza på torsdagen.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–1948) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas, som i dag är terrrorstämplat, tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källor: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin


Bakgrund: Attacker och krig

Lördag den 7 oktober genomförde den palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds, enligt israeliska uppgifter. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Minst 203 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Fler än 9 000 människor har blivit dödade i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från myndigheterna i Gaza. Civilbefolkningen har uppmanats av Israel att söka sig söderut och många söker sig till gränsövergången mot Egypten, men civila har dödats i fortsatta bombardemang över hela Gazaremsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!