Dömer ut videoklipp som bevis för sjukhusraket

Ett uppmärksammat videoklipp har åberopats som ett av bevisen för att det var en palestinsk raket som orsakade en explosion vid ett sjukhus i Gaza. Men en analys från The New York Times pekar på att det det var en annan raket som syntes i videon.

Explosionen vid ett sjukhus i Gaza har orsakat kraftiga reaktioner. Arkivbild.

Explosionen vid ett sjukhus i Gaza har orsakat kraftiga reaktioner. Arkivbild.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-10-25 10:15

Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionen vid ett sjukhus i Gaza den 17 oktober. Israel och USA har gjort bedömningen att det var en förlupen palestinsk raket från Gaza som slog ner, bland annat med hänvisning till mediebolaget Al Jazeeras livesändning. Videon visar en projektil som rör sig över den mörka himlen över Gaza för att sedan explodera. Några sekunder senare syns även en explosion på marken.

Men en analys från The New York Times ifrågasätter klippet som bevis. Raketen i videon är sannolikt inte den som orsakade explosionen på sjukhuset, skriver den amerikanska tidningen som konstaterar att raketen detonerade flera kilometer från sjukhuset.

Analysen ger inget svar på vad som orsakade explosionen vid sjukhuset eller vem som bär ansvaret. Men den ifrågasätter ett av de bevis som oftast har åberopats från den israeliska sidan, skriver tidningen.

Terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, har lagt skulden för explosionen på Israel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!