EU-tjänstemän uttalar sig anonymt till nyhetsbyrån AFP, och även andra medier, efter kommissionens ordförande Ursula von der Leyens brådstörtade resa till Tel Aviv i förra veckan. Hon träffade den kontroversielle premiärministern Benjamin Netanyahu, och underströk att Israel har rätt att försvara sig mot terrorstämplade palestinska Hamas anfall.
Fråga för medlemmarna
Utspelen sågs som ensidiga, eftersom hon inte pratade lika mycket om de överträdelser och krigsbrott som Israel anklagas för.
Dessutom anklagas hon för att ha gått utöver sina befogenheter. EU:s utrikespolitik spikas inte av kommissionen.
– Det är en fråga för medlemsstaterna, sade unionens utrikeschef Josep Borrell under ett besök i Kina, rapporterar medier på plats.
Riktlinjerna fastslås på toppmöten, efter att ha mejslats fram på ministermöten "där jag är ordförande", tillade han.
Fel besked
De anonyma tjänstemännen beskriver det som att von der Leyen positionerar sig som EU:s "drottning". Men hon är inte ensam i skottgluggen. EU-kommissionären Olivér Várhelyi skrev i ett skede i förra veckan att all hjälp till palestinier skulle stoppas. Men så var det inte – det direkt humanitära stödet dras inte in, kontrade kommissionen efter några timmar.
– Medlemsstaterna är irriterade, säger en källa om de motstridiga beskeden.
EU vill gärna tala med en röst, för att kunna konkurrera på världsscenen med stormakter som USA och Kina. Frågan är vem som ska stå för den rösten. Det är en anledning till det extrainsatta toppmöte med ledare för EU och medlemsländerna som äger rum i kväll. De kopplar då upp sig digitalt för att prata ihop sig om reaktioner på Gazakriget.