Efterlängtad vapenpaus inleds tidig fredag

Vapenvilan mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleds på fredagsmorgonen, enligt medlare i Qatar. Klockslaget är satt till klockan sju lokal tid, klockan sex svensk tid. Senare på eftermiddagen överlämnas den första gruppen av gisslan.

En explosion efter ett israeliskt flyganfall i Gazaremsan på torsdagsmorgonen. Bilden är tagen från södra Israel.

En explosion efter ett israeliskt flyganfall i Gazaremsan på torsdagsmorgonen. Bilden är tagen från södra Israel.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Mellanöstern2023-11-23 08:20

Fredag morgon klockan 07.00 lokal tid tystnar striderna i Gaza.

Det efterlängtade beskedet kom Qatars utrikesdepartements talesperson Majed al-Ansari med under torsdagen. Därefter inleds frisläppandet av den gisslan som hålls av Hamas.

– Den första gruppen civila kommer att släppas fria från Gaza omkring klockan fyra på eftermiddagen. Det kommer att handla om 13 personer, samtliga kvinnor och barn, och de gisslantagna som frisläpps kommer att tillhöra samma familjer, säger Majed al-Ansari.

Ljuset i tunneln

De frigivna ska lämnas över till Internationella Rödakorskommittén ICRC, som sedan ska föra dem till Israel. Till vem, och var överlämnandet ska ske, har enligt uppgifter varit en av stötestenarna i förhandlingarna.

Enligt den överenskommelse som sedan tidigare aviserats ska 50 gisslan friges av Hamas under vapenvilan och 150 palestinska fångar från Israel.

Efter fredagen kommer enligt Majed al-Ansari en grupp per dag att släppas av Hamas. Han säger också att vapenvilan innebär att humanitär hjälp kan nå fram. Det ska röra sig om 200 lastbilar med nödhjälp och fyra med bränsle per dag.

– Vi ser ljuset i tunneln, säger al-Ansari.

Netanyahu: Kriget fortsätter

Israel har flera gånger påpekat att en vapenvila inte innebär att kriget är slut, utan att det fortsätter tills Hamas är besegrat. Premiärminister Benjamin Netanyahu upprepade detta på torsdagen.

– Vi kommer att fortsätta tills vi når våra mål, främst att utplåna Hamas, sade han efter ett möte med den brittiske utrikesministern David Cameron, och fortsatte:

– Det finns inget hopp om fred mellan Israel och palestinierna och mellan Israel och Arabländerna om vi inte utplånar denna mordiska rörelse som hotar allas vår framtid.

Avtalet om vapenvila och gisslanöverlämning kom efter över sex veckor av krig och efter förhandlingar som letts av Qatar i nära samarbete med USA. Det har uppgetts att båda sidor främst kommer att släppa kvinnor och barn.

Kvinnor och barn

Drygt 230 personer tros hållas som gisslan av Hamas efter den terrorstämplade gruppens attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 personer dödades av Hamas, merparten av dem civila.

Majed al-Ansari uppger att en lista om vilka i gisslan som är i livet kommer att offentliggöras. Fyra av gisslan hade frigivits fram till den 23 november. Två har bekräftats döda av Israel: en 65-årig kvinna och en 19-årig kvinna som ingick i Israels militär.

Gazas hälsomyndigheter uppger på torsdagen att över 13 300 människor har dödats i Gaza sedan Israel inledde sitt anfall efter den 7 oktober. Enligt myndigheterna har man inte kunnat uppdatera siffrorna från sjukhus i Gazas norra delar sedan den 11 november, och att dödssiffrorna därför tros vara högre.

Tidigare har myndigheten uppgett att 14 000 människor har dödats.

Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.
Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.
Fakta: Vapenvilan och gisslanutlämningen

+ En tillfällig vapenvila träder i kraft klockan 7, lokal tid, fredagen den 24 november. Vapenvilan ska gälla i fyra dagar enligt en uppgörelse mellan Israel och Hamas.

+ I uppgörelsen, som Qatar medlat fram i samarbete med USA, ska 50 ur gisslan släppas, främst kvinnor och barn.

+ Runt klockan 16 på fredagen, den första dagen av vapenvila, ska 13 ur gisslan släppas. När dessa är släppta friger Israel 39 palestinier.

+ Vapenvilan förlängs med ett dygn för varje tiotal gisslan som släpps av Hamas.

+ Israel släpper tre fängslade palestinier för varje frisläppt ur Hamas gisslan.

+ Internationella rödakorskommittén (ICRC) ska sköta det praktiska överlämnandet. Kommittén undersöker de frisläpptas hälsotillstånd. ICRC uppger att gisslan kommer att föras till Egypten vid Rafah, för att sedan med deras hjälp föras till Israel. Enligt uppgörelsen ska ICRC även få tillgång till dem som fortsatt sitter som gisslan.

+ Under vapenpausen ska dagligen 200 lastbilar med förnödenheter och fyra tankbilar tillåtas in i Gaza.

+ All militär aktivitet fryses under vapenpausen enligt Hamas militära gren al-Qassambrigaden och Israels armé (IDF). Det inkluderar gripanden.

+ Israel kommer enligt Hamas att stoppa all flyg- och drönartrafik över norra Gaza mellan klockan 10 och 16 varje dag under vapenvilan, och dygnet runt i södra Gaza.

Källa: BBC, AP, AFP


Fakta: Utvecklingen i Gaza

Enligt FN:s beräkningar befinner sig omkring 1,7 miljoner människor – tre fjärdedelar av Gazas befolkning – på flykt inom kustremsan.

Israels bombanfall mot Gazaremsan, som enligt vårdmyndigheterna där har dödat fler än 13 000 människor, inleddes efter Hamas blodiga anfall mot civila i Israel den 7 oktober då omkring 1 200 personer uppges ha dödats och gisslan tagits.

Israel motiverar de många attacker som drabbat civila mål med att Hamas har militära ställningar där eller i ett stort tunnelsystem under marken.

Källor: AFP, AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!