Egypten: Israel struntade i varning

Egyptisk underrättelsetjänst varnade Israel för att "något stort" var i görningen i Gaza. Men enligt premiärminister Benjamin Netanyahu var militären upptagen med "terrorism" på Västbanken och varningarna ignorerades, uppger en källa inom Egyptens underrättelsetjänst.

En polis från Hamas patrullerar framför ett porträtt på Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i maj 2021, i samband med att Egyptens underrättelsechef besökte Gaza.

En polis från Hamas patrullerar framför ett porträtt på Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i maj 2021, i samband med att Egyptens underrättelsechef besökte Gaza.

Foto: Adel Hana/AP/TT

Mellanöstern2023-10-10 19:43

Chefen för Egyptens underrättelsetjänst Abbas Kamel ringde själv upp Netanyahu för att varna honom för att "något våldsamt var i görningen från Gaza", tio dagar innan terrorstämplade Hamas genomförde sin storskaliga attack mot Israel i lördags. Det rapporterar israeliska Ynet som hänvisar till en anonym källa inom den egyptiska underrättelsetjänsten.

– Vi har varnat dem för att situationen kommer att explodera, och det mycket snart, och det kommer att bli stort. Men de underskattade sådana varningar, säger källan till nyhetsbyrån AP.

Fokus på Västbanken

Israeliska myndigheter hade fokus på Västbanken och tonade till egyptiernas stora förvåning ner hotet från Gaza av politiska skäl, enligt källan. En betydande del av Netanyahus regeringsunderlag stöttar bosättare på det ockuperade Västbanken, och har krävt att säkerheten skärps efter de senaste 18 månadernas våldsvåg där.

Premiärminister Benjamin Netanyahu nekar till att ha tagit emot några sådana varningar från Egypten och kallar det för "falska nyheter".

"Fick ingen information"

"Ingen information kom i förväg från Egypten och premiärministern har varken talat med eller träffat underrättelsechefen sedan regeringen bildades", lyder ett uttalande från Netanyahus kansli.

Egypten fungerar ofta som medlare mellan Israel och Hamas och framhåller gärna sin roll i detta. Man har tidigare varnat Israel för att ökade spänningar med palestinier gör en fortsatt fredsprocess svårare, och uppmanat landet till att verka för avspänning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!