Både Iran och den terrorstämplade libanesiska shiarörelsen Hizbollah har länge stöttat palestinska Hamas, som styr i Gazaremsan. Båda har också gett Hamas sitt stöd efter det massiva anfall som inleddes mot Israel i lördags.
Den synkroniserade attacken från luften, marken och havet tycks ha tagit Israel på sängen och benämns som den värsta i landet på 50 år. Men att Iran och Hizbollah skulle vara direkt inblandade är flera experter som TT talat med tveksamma till.
"Inga bevis"
– Det har nog varit en operation som Hamas planerat helt själv. I vissa delar har de kanske fått råd och vägledning, men största delen har de gjort själva, säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan .
Även Anders Persson, Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet, uttrycker tveksamhet till att Iran och Hizbollah skulle vara direkt inblandade i attacken.
– Det är oklart vilken roll Iran har i det här, om ens någon. Det finns inga bevis för det, säger han.
Samtidigt tillägger han att det däremot står klart att Iran är indirekt inblandat, bland annat eftersom landet smugglat in vapen i Gaza under lång tid.
– Under ett par årtionden har Iran politiskt, ekonomiskt och militärt beväpnat Hamas.
"Motståndsaxeln"
Det är också troligt att Hizbollah stöttat Hamas med teknisk expertis, anser Magnus Ranstorp.
Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren håller med.
– Iran vill gärna se Hamas som en del av vad de kallar för motståndsaxeln, säger hon.
– Hizbollah har ju tränat andra militära grupper i regimen och har säkert överfört militär kunskap till Hamas.
Magnus Ranstorp ser inte framför sig att några andra länder skulle dras in i konflikten framöver.
Däremot tror han att det finns risk för att palestinska militanta grupper på Västbanken börjar strida mer mot Israel, något som Hamas också uppmuntrat till.
Orsaken
Det har förts fram idéer om att orsaken till attacken skulle vara att Iran vill störa det avtal som är på gång mellan Israel och Saudiarabien för att normalisera relationerna länderna emellan.
Iran är emot ett sådant avtal och det strider också emot Arabförbundets ståndpunkt om att inga länder ska upprätta relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst.
Men Magnus Ranstorp tror inte att normaliseringsprocessen är orsaken till att Hamas startade anfallet just nu.
– Det handlar mer om interna konflikter mellan Hamas och Israel, säger han.
Avfärdar rysk påverkan
I stället hänvisar han till att det under senaste tiden skett flera konfrontationer bland annat runt al-Aqa-moskén och att Hamas vill få ut palestinska fångar.
Ännu mindre troligt än Irans inblandning i attacken är att Ryssland skulle ha påverkat – något som framförts i vissa medier, anser Magnus Ranstorp.
– Det avfärdar jag helt och hållet. Det är konspirationsteorier, säger han.