Experter: Mänskliga sköldar del av propagandan

Den internationella kritiken mot Israel växer i takt med att dödssiffran i Gaza ökar. Samtidigt anklagas Hamas för att använda civila som mänskliga sköldar. Hur man talar om civila dödsfall är en del av propagandakriget, enligt Isabell Schierenbeck, professor vid Göteborgs universitet.

Ett barn utanför ruinerna av sitt hem i norra Gaza.

Ett barn utanför ruinerna av sitt hem i norra Gaza.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-11-04 08:04

Israeliska bomber fortsätter att falla över Gazaremsan och hittills har närmare 4 000 barn dödats, enligt hälsomyndigheterna i Gaza.

Hamas uppges förvara gisslan i sina underjordiska tunnlar och placera militära mål nära civila byggnader.

I terrorattacken mot Israel den 7 oktober dödades 1 400 personer, enligt israeliska uppgifter. Över 220 personer togs som gisslan och fördes till Gaza.

Hamas har också medvetet byggt en kommandocentral under Gazas största sjukhus Shiva, hävdar Israel. Anklagelserna förnekas av Hamas. Till Shiva har tiotusentals människor tagit sig sedan krigets start, för att ta skydd från de israeliska anfallen.

Hur medvetet?

Att Hamas använt civila som mänskliga sköldar i tidigare konflikter har bekräftats av oberoende källor. I vilken utsträckning det sker nu är svårare att svara på eftersom Gaza är så stängt från omvärlden och krig råder, enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Dessutom är det en skillnad mellan att medvetet lägga en kommandocentral eller tunnlar under ett sjukhus för att skydda sig själv och att ha avfyrningsramper i närheten av ett bostadsområde i ett tätbefolkat område som Gaza, säger hon.

– Det är detta det handlar om, i vilken utsträckning det är en medveten strategi av Hamas eller inte.

Säkert är i alla fall att Hamas vinner på att försvåra för Israel genom att röra sig bland civila. Det blir ett sätt för dem att skydda sig själva – men också att öka de internationella påtryckningarna mot Israel.

Påverkar opinionen

Genom att uppträda på ett sätt så att civila beskjuts får man nämligen motståndarsidan att framstå i dålig dager, konstaterar överstelöjtnant Anders Ekholm, forskare i operationskonst med fokus på Israel, vid Försvarshögskolan.

– Sådana bilder spinner man effektivt till en storm i världsmedia och förhoppningsvis sätter man fyr på sina likasinnade, säger han.

Inte bara de som stödjer Hamas blir upprörda av att civila dödas i kriget, påpekar Isabell Schierenbeck.

– Även den israeliska opinionen reagerar med tiden på dödsfallen i Gaza. Stödet tenderar att minska om allt fler palestinier dör, säger hon.

För Anders Ekholm är det tydligt att användningen av civila som mänskliga sköldar är en del av Hamas krigsstrategi.

– Hamas utnyttjar att de finns där och att de kan uppträda nära dem, säger han om de civila i Gaza.

– Att blanda sig med de civila är en av de extra kraftkällorna som Hamas använder för att över huvud taget kunna mäta sig med den israeliska militära maskinen.

Kan skylla på Hamas

Men även Israel har något att vinna på att anklaga Hamas för att använda civila som mänskliga sköldar. På så sätt kan Israel anfalla Gaza och samtidigt säga att de civila dödsfallen är en konsekvens av Hamas agerande, påpekar Isabell Schierenbeck.

– Det är därför Israel är så noga med att lyfta fram detta, säger hon.

Det senaste exemplet är attacken mot en ambulanskonvoj i Gaza. Den israeliska militären hävdar att ambulansen som den riktades mot användes av Hamas.

För att minska risken att civila dödas har Israel uppmanat civila i norra Gaza att ta sig söderut "för sin egen säkerhet". Uppmaningen har kritiserats av bland annat FN, som menar att det är omöjligt för så många människor att evakuera på kort tid.

I nuläget beräknas hundratusentals människor fortfarande befinna sig i norra Gaza. Många är skadade eller lider av andra åkommor som gör att de inte kan ta sig därifrån.

– Det är en extrem situation för civilbefolkningen. De kan inte vara helt säkra någonstans i Gaza men framför allt inte i norra Gaza, säger Isabell Schierenbeck.

Fakta: Civila i väpnade konflikter

Civila människor får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.

Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande. Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.

Nyckelord är distinktion (åtskillnad av civila och stridande), proportionalitet (den militära betydelsen av anfall måste vägas mot riskerna de utgör för civila), försiktighet (alla parter måste vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att anfall endast ska riktas mot militära mål).

Att icke-civila personer vistas bland civila betyder inte att gruppen som helhet kan betraktas som ett legitimt mål. Civilbefolkningen får inte heller användas som så kallade mänskliga sköldar för att försvara mot anfall.

Sjukvårdens särskilda skyddsemblem måste respekteras och de stridande parterna måste göra vad de kan för att underlätta humanitära insatser.

Källa: FN, Röda Korset och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!