Fler frigivna – frågetecken om längre paus

Sammanlagt 16 personer ur gisslan har lämnat Gaza. I gruppen finns fem tonåringar och flera personer med dubbla medborgarskap. Förhandlingarna om att förlänga krigspausen pågick i Qatar hela onsdagen, men inga framsteg har rapporterats.

Flera av de thailändare som tidigare var gisslan hos Hamas, på en buss som på onsdagen ska ta dem från ett sjukhus i Israel till ett flygplan som för dem till Thailand.

Flera av de thailändare som tidigare var gisslan hos Hamas, på en buss som på onsdagen ska ta dem från ett sjukhus i Israel till ett flygplan som för dem till Thailand.

Foto: Maya Levin/AP/TT

Mellanöstern2023-11-29 06:26

Sent på kvällen anlände 14 tidigare gisslantagna till Egypten. Eskorterade av Internationella rödakorskommitén kunde de passera gränsen. Några timmar tidigare hade två kvinnor gjort samma resa innan de fördes till Israel.

Ännu är det osäkert om gruppen blir de sista som utlämnas av terrorstämplade islamistgruppen Hamas under den tillfälliga vapenvila som har gällt sedan i fredags morse.

Under hela onsdagen diskuterade Israel och Hamas under ledning av Qatar en förlängd vapenvila i ytterligare fyra dagar, vilket Hamas ska vara villigt att göra, rapporterar The Guardian.

Israels militär redo

Om parterna kommer överens skulle vapenvilan kunna gälla till och med söndag – längre vill Israel enligt tidningen Haaretz inte förlänga pausen, även om Hamas skulle följa de grundläggande förutsättningarna att släppa minst tiotalet personer ur gisslan per dag.

Signalerna från Israel var på onsdagen mindre goda för fortsatt vapenvila. Benny Gantz, som sitter i Israels krigskabinett, sade enligt BBC att militären "när som helst" kan inleda en insats och premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade situationen med:

– Efter det att den här pausen där våra bortförda kommer tillbaka är slut, kommer Israel då att fortsätta striderna? Mitt svar är obevekligen ja, det finns inte en chans att vi inte går tillbaka till att strida till slutet.

Ryska kvinnor i Israel

De första ur gisslan som släpptes på onsdagen var två rysk-israeliska kvinnor, 50 och 73 år gamla, som enligt Hamas släpptes "efter ansträngningar av den ryske presidenten". Den israeliska militären IDF uppger att kvinnorna befinner sig i Israel.

Ytterligare tio personer – fem tonåringar och fem kvinnor – kom sent på kvällen till Egypten. Majed Al Ansari, talesperson för Qatars utrikesdepartement, uppger att fem av dem har dubbla medborgarskap; tre tyska medborgare, en minderårig från Nederländerna samt en person från USA.

De hade sällskap av fyra thailändare, som också släpptes, utan att detta på förhand meddelats.

Israel ska enligt uppgörelse släppa 30 palestinska fångar.

Enligt Hamas dödades två gisslantagna barn – ett spädbarn på fyra månader och en fyraårig pojke – tillsammans med sin mor i en israelisk bombräd.

Israeliska militären IDF säger i ett uttalande att anklagelserna ska utredas, men uppmanar samtidigt Hamas att släppa samtliga som hålls gisslan.

Runt 160 gisslan kvar

Inklusive de 16 som frigavs under onsdagen har drygt 90 personer ur gisslan frigetts, 70 av dem som en del av överenskommelsen, drygt 20 som ett resultat av separata förhandlingar. Det handlar bland annat om 19 thailändare.

Som svar på det hade Israel på tisdagen släppt 180 palestinier – kvinnor, barn och tonåringar – som antingen dömts eller misstänkts för brott eller bara hållits i förvar utan dom.

Men Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 160 personer gisslan.

Bakgrund: Kriget mellan Hamas och Israel

Lördagen den 7 oktober genomförde den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Beväpnade milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Omkring 1 200 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen. Dödstalet angavs tidigare vara något högre. Omkring 1 500 Hamas-angripare dödades också, enligt Israel.

Över 200 personer, bland dem barn, uppges ha tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter vad som beskrivits som den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har runt 15 000 palestinier dödats sedan krigets inledning. Även där bedöms merparten vara civila. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!