Fler i gisslan släppta – men inget nytt avtal klart

Samtal om en förlängning av vapenvilan i Gaza går långsamt framåt, men ännu har ingen uppgörelse nåtts om en åttonde dag utan beskjutningar. Sent på torsdagen släpptes ytterligare sex personer ur gisslan.

21-åriga Mia Schem, en av de två kvinnor som släpptes första på torsdagen, i Israel efter frisläppandet.

21-åriga Mia Schem, en av de två kvinnor som släpptes första på torsdagen, i Israel efter frisläppandet.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Mellanöstern2023-11-30 05:46

Tidig på torsdagsmorgonen, strax innan tidsfristen för vapenvilan löpte ut, kom beskedet om en förlängning.

Uppgifter om att pausen i striderna kan förlängas ytterligare en dag kan komma lika sent. När klockan närmade sig midnatt i Israel hade ännu inget nytt besked kommit.

Sammanlagt åtta personer släpptes under dagen av Hamas, först två kvinnor och under sen kväll sex personer mellan 17 och 41 år. Enligt BBC är alla utom en 18-åring kvinnor. Fyra har dubbla medborgarskap, förutom israeliskt franskt, mexikanskt, uruguayanskt och ryskt.

Macron: Stor glädje

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på X, tidigare Twitter, att han mottog meddelandet om att franska medborgaren Mia Shem släppts ur gisslan med "stor glädje".

"Jag uttrycker också min solidaritet med alla dem som fortfarande hålls som gisslan av Hamas", skriver Macron vidare.

Samtliga släppta lämnades över av Hamas till Internationella rödakorskommittén i Gaza som förde dem till israeliska militären, och de befriade är nu i Israel.

Samtidigt har 30 palestinier släppts av israel, enligt medlande Qatar, som uppger att de två rysk-israeliska kvinnor som släpptes på onsdagen räknas in i torsdagens utlämning och att Hamas därmed uppfyllt kravet på minst tio släppta per dag.

Parallellt pågår fortsatta förhandlingar, ledda av Egypten och Qatar, om försök att förlänga vapenvilan i Gaza. Ryktesspridningen var under dagen stor om eventuella krav från båda sidor, men inget konkret nytt har rapporterats från samtalen.

Biden manar till säkra zoner

Diplomatiska försök gjordes också av USA, vars utrikesminister Blinken träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. USA kräver att Israel skyddar civila i Gaza om man inleder nya militära insatser efter en vapenvila.

– Stora förluster av civila och folkförflyttningar av den storlek vi såg i norra Gaza får inte upprepas i södra Gaza. Som jag sade till premiärministern, avsikten är avgörande, men det är också slutresultatet, sade Blinken på en presskonferens efter mötet.

Han uppmanade även Israel att upprätta och hålla säkra zoner för civila i Gaza när man väl börjar vad han kallar "större militära insatser", efter vapenvilan.

Blinken, som också träffade palestiniernas ledare Mahmud Abbas, betonar att Israel har rätt att göra allt i sin makt för att slå ut den islamistiska extremistorganisationen Hamas.

Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 150 personer gisslan.

Bakgrund: Kriget mellan Hamas och Israel

Lördagen den 7 oktober genomförde den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Beväpnade milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Omkring 1 200 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen. Dödstalet angavs tidigare vara något högre. Omkring 1 500 Hamas-angripare dödades också, enligt Israel.

Över 200 personer, bland dem barn, uppges ha tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter vad som beskrivits som den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har runt 15 000 palestinier dödats sedan krigets inledning. Även där bedöms merparten vara civila. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!