Flera sjukhus beskjutna i Gaza stad

Flera sjukhus i Gaza stad beskjuts när israeliska styrkor avancerar in i tätbefolkade områden, enligt terrorstämplade Hamas. Israel skriver ned antalet döda israeler i Hamas attacker den 7 oktober till 1 200 personer.

Rök stiger efter attacker mot Gaza stad på torsdagen.

Rök stiger efter attacker mot Gaza stad på torsdagen.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-11-10 11:02

Sent på fredagen sade utrikesdepartementets talesperson Lior Haiat att den tidigare officiella dödssiffran i attackerna mot civila i södra Israel var 1 400 personer.

Revideringen av antalet beror på att de israeliska myndigheterna inte tidigare kunnat identifiera samtliga dödsoffer.

– Vi tror nu att en del av dessa var döda terrorister, inte israeliska dödsoffer, sade Haiat till AFP. Han kommenterade inte antalet som tagits som gisslan av Hamas. Enligt den senaste officiella uppgiften är omkring 240 israeler gisslantagna.

Intensiva strider i Gaza

Striderna i Gaza stad intensifierades på fredagen. Flera sjukhus uppges ha blivit föremål för attacker. Den militanta islamistgruppen Hamas, som styr i Gaza, hävdade på fredagen att ett tiotal personer har dödats i en attack mot det största sjukhuset, al-Shifa, som ligger centralt i Gaza stad.

Enligt en sjukhusdirektör har israeliska stridsvagnar beskjutit al-Shifasjukhuset. Den israeliska militären har inte kommenterat uppgifterna, men har upprepade gånger anklagat Hamas för att använda sjukhus, framför allt al-Shifa, för militära ändamål.

Uppgifterna om antalet döda har inte bekräftats av oberoende källor.

Israel uppgav samtidigt att landets militär (IDF) har träffat 15 000 Hamasmål sedan kriget inleddes. IDF uppger också att man har förstört, eller beslagtagit, 6 000 föremål ämnade för krigföring.

"Sjukvården nära kollaps"

Internationella rödakorskommittén (ICRC) beskriver läget som akut.

– På grund av bristande resurser håller sjukvårdssystemet i Gaza på att kollapsa. Detta innebär en fara för livet för tusentals skadade, sjuka och internflyktingar, säger ICRC i ett pressmeddelande.

Sammandrabbningarna beskrivs som "hårda" av palestiniernas Röda halvmåne som säger att israeliska krypskyttar även beskjutit al-Quds sjukhus under fredagen, rapporterar AFP.

Israels militär, IDF, uppger att man har slagit till mot drygt 15 000 Hamasmål sedan krigets början. IDF säger att 6 000 föremål ämnade för krigföring har förstörts eller beslagtagits.

Pausar offensiven

Israel går med på att pausa sin offensiv tillfälligt i norra Gaza för att civila ska få en chans att fly stridigheterna. Ett eldupphör på fyra timmar om dagen ska också ge möjligheter för nödhjälp att nå fram till behövande. Eldupphören kommer att meddelas tre timmar innan de inleds, meddelar Vita huset.

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu säger samtidigt att ett mer omfattande eldupphör är uteslutet.

Totalt har 20 av 36 sjukhus på Gazaremsan slagits ut i israeliska attacker eller på grund av brist på ström, vatten eller mediciner, enligt Världshälsoorganisationens talesperson Margaret Harris. Flera av sjukhusen som fortfarande är verksamma har dubbelt så många patienter som de är är tänkta för och tvingas ofta operera utan bedövningsmedel.

Antalet palestinier som dödats överstiger 11 000, bland dem drygt 4 400 barn, enligt Hamasstyrda myndigheter på Gazaremsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!