Syriens huvudstads flygplats har kunna fungera nästan oavbrutet genom elva års rasande inbördeskrig. Men flygräderna för två veckor sedan satte effektivt stopp för trafiken; satellitbilder visar bombkratrar i rullbanorna på både den civila och militära sidan av flygplatsen.
Israel har genomfört hundratals liknande räder under Syrienkriget. Men oftast mot mer obskyra mål, i uttalat syfte att slå mot den libanesiska Hizbollah-milisens transportvägar för vapen.
Att som nu så öppet bomba en stor civil anläggning är mycket ovanligt för Israel. Och någon förklaring lär vi inte få, eftersom landets militärmakt aldrig går in på detaljer om dylika specialoperationer.
Tyst på alla nivåer
Efter attacken inleddes snabbt reparationer, och lejonparten av Syriens civila flygtrafik flyttades till storstaden Aleppo i norr, avsevärt längre bort från såväl Israel som Libanon. På torsdagen rapporteras trafiken åter ha inletts till och från Damaskus.
Men den syriska regimen har avstått från upprörda utspel.
– Det är tyst från den syriska sidan på alla nivåer, och attackens verkliga omfattning är okänd, sade en libanesisk militäranalytiker anonymt till nyhetsbyrån AP några dagar efter anfallet.
– Tajmningen av räden och kopplingarna till utvecklingen i regionen är förbryllande.
Däremot har Ryssland reagerat med ilska, och kallat attacken "provokativ" och ett "brott mot grundläggande normer i internationell rätt". Det starka utspelet är ovanligt – Ryssland brukar i tysthet informeras i förväg om israeliska flygräder, eftersom det finns så mycket ryska styrkor som stödjer Bashar al-Assads regim på plats i Syrien.
Den ryska aspekten innebär också en koppling till Ukrainakriget. Israel vill skicka ett budskap till ärkefienden Iran, om att iranierna "inte ska få fylla det vakuum som Ryssland lämnar i Syrien" när invasionen i Ukraina ger ryska krigsmakten fullt upp. Det säger Ibrahim Hamidi, syrisk redaktör på den London-baserade tidningen Asharq al-Awsat, till AP.
Spänningar på topp
Utvecklingen ökar oron för ett nytt krig mellan Israel och Hizbollah, som har stor militär närvaro norr om gränsen Israel–Libanon. Spänningarna är på topp kring fossila bränslefyndigheter i Medelhavet. Israel planerar att pumpa naturgas från havsbottnen, medan Libanon invänder att dessa gasfyndigheter sträcker sig in på libanesiskt område.
Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har dels hotat med att spränga en gasrigg Israel bygger i havet, dels sagt att hans milis är i full färd med att modernisera sin arsenal av drönare och raketer med ny teknik.
Och denna nya teknik kan mycket väl komma från Iran via flyg till Syrien. Enligt israeliska medier handlar det ofta om så små komponenter att det är fullt möjligt att frakta dem i resväskor på civilflyg.