FN: Kvarts miljon har tvingats lämna i Gaza

Över en kvarts miljon av de runt två miljoner invånarna på Gazaremsan har tvingats lämna sina hem, enligt FN-organet OCHA. Det sker sedan Israel trappar upp flygräderna mot mål i Gaza som svar på Hamas attacker i helgen, attacker av Hamas som USA:s president betecknar som ren och skär ondska.

Byggnader i ruiner efter israeliska flygräder mot Hamaskontrollerade Gazaremsan, här Gaza stad.

Byggnader i ruiner efter israeliska flygräder mot Hamaskontrollerade Gazaremsan, här Gaza stad.

Foto: Hassan Eslaiah/AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 06:35

– Det finns skeenden i det här livet, och jag menar det bokstavligen, när ren och skär ondska släpps lös i världen, sade president Joe Biden i ett tal i Vita huset med ett mycket starkt försvar för Israel.

Strax efter landade ett första plan med militär utrustning från USA till Israel på en flygbas i södra Israel. USA har lovat ytterligare hjälp.

Biden tilllade att detta är just ett sådant skeende och hänvisade till uppgifter om massakrer på civila, kvinnor och barn utförda av Hamasstyrkor på kibbutzer, på en musikfestival och i gränsnära städer vid attacken över gränsen i lördags.

Inga restriktioner

Israel fortsätter att varna Hamas för kraftfull hämnd. Den israeliske försvarsministern Yoav Gallant förklarar, enligt CNN, att han gjort klart för de israeliska styrkorna som slår tillbaka mot Hamas att inga restriktioner råder längre. Han kallade också terrorstämplade Hamas, som har makten i Gaza, för "IS i Gaza" .

– Hamas ville ha förändring I Gaza och det kommer att bli tvärtom mot vad de tänkte sig. De kommer att ångra denna stund. Gaza kommer aldrig igen att bli som det var, citerar CNN försvarsminister Gallant.

Israeliska myndigheter uppger nu, som bekräftade antal döda, minst 1 200 israeler. Palestinska hälsomyndigheten uppger att minst 900 personer dött i Gaza. Samtidigt hävdar Israel att 1 500 Hamasanslutna dödats i Israel under attacken.

Över kvarts miljon

Enligt FN-organet OCHA har 260 000 personer tvingats lämna sina hem i Gazaremsan, där det bor över två miljoner personer på ett av världens mest tätbefolkade områden.

Under tisdagskvällen och natten till onsdagen genomförde stridsflyg räder mot 70 mål i al-Daraj området i Gaza, enligt uppgift från det israeliska flygvapnet. Målen har valts, hävdar Israel, eftersom de ligger i ett område varifrån attacker mot Israel har styrts. Räderna riktades också mot mål tillhörande Islamiska Jihad, som är en annan väpnad palestinsk grupp i Gaza.

Det palestinska inrikesdepartementet säger i ett uttalande, refererat av CNN att flygräder riktades mot bostadsområden i Khan Yonis-området. Israels flygvapen har inte bekräftat det.

Katastrofalt läge

Organisationen Läkare utan gränser uppger att läget i Gaza är katastrofalt, både medicinskt och humanitärt. Organisationen vädjar, i likhet med FN:s världshälsoorgan WHO om att en humanitär korridor ska öppnas för att kunna få in hjälp.

– Situationen är katastrofal, jag tror ingen är säker i Gaza, säger Sarah Chateau, chef för Läkare utan gränsers arbete i de palestinska områdena.

Organisationen har flyttat sin personal till FN:s byggnader för att minska riskerna.

Enligt president Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan pågår det diskussioner mellan USA, Israel och Egypten om att försöka ordna en passage, eller korridor, för civila som vill ut från Gaza.

– Konsultationer pågår, säger Sullivan till reportrar i Vita huset, enligt The Guardian.

Den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, här på en bild från september, har gjort klart att inga restriktioner finns när det gäller att slå tillbaka mot Hamas efter attackerna på Israel. Arkivbild.
Den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, här på en bild från september, har gjort klart att inga restriktioner finns när det gäller att slå tillbaka mot Hamas efter attackerna på Israel. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!