FN: Matstoppet till Gaza är folkrättsvidrigt

Israel har stoppat leveranserna av mat och vatten till Gazaremsan efter Hamas attack i lördags. Beslutet strider mot internationell rätt, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk och folkrättsexperten Ove Bring.

Boende i Gaza City inspekterar resterna av en byggnad efter att Israel under natten till tisdagen gjort flygräder mot Hamasmål.

Boende i Gaza City inspekterar resterna av en byggnad efter att Israel under natten till tisdagen gjort flygräder mot Hamasmål.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-10 10:59

Israels försvarsminister Yoav Gallant har beordrat att palestinska Gazaremsan med sina drygt 2 miljoner invånare ska belägras efter terrorstämplade Hamas attack i lördags, där israeliska soldater och hundratals israeliska civila dödades.

– Ingen elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt stängs. Vi strider mot mänskliga djur och vi kommer att agera därefter, sade ministern på måndagen enligt israeliska Haaretz.

"Kollektiv bestraffning"

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk säger i ett uttalande på tisdagen att en fullständig belägring av Gaza strider mot internationell rätt.

"Att införa belägringar som försätter civila liv i fara genom att neka dem varor som är nödvändiga för deras överlevnad är förbjudet enligt internationell humanitär rätt", säger Türk och fortsätter sitt uttalande med att det räknas som kollektiv bestraffning att stoppa införandet av varor om det inte kan motiveras med att det är militärt nödvändigt.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, säger till TT att Israel visserligen har rätt att stoppa införseln av elektricitet och bränsle till Gazaremsan.

– I krig har man rätt att exempelvis bombardera kraftstationer och elsystem eftersom det är någonting som kan utnyttjas för militära syften, säger Bring.

"Drabbar civilbefolkningen"

Men han säger samtidigt att beslutet att stoppa införseln av just mat och vatten inte är förenligt med folkrätten.

– Att stoppa mattransporter som går till civilbefolkningen är i strid med proportionalitetsprincipen. Det har kanske en militär effekt på något sätt som jag inte förstår, men det drabbar ju civilbefolkningen, säger Bring.

– Det är lika illa att stoppa vatten som att stoppa matleveranser.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade i ett uttalande i måndags att han är djupt oroad av Israels besked, och varnar för att den redan mycket ansträngda humanitära situationen i Gazaremsan kommer att kraftigt förvärras.

Folkrättsexperter har tidigare konstaterat att Hamas attacker mot civila israeler utgör brott mot internationell rätt, däribland lördagens omfattande attack mot israeliska samhällen och en musikfestival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!