Ställningskriget i regionen har utvecklats till "en situation av evig ockupation", skriver den utredningskommission som tillsattes av FN:s människorättsråd efter Gazakriget förra året. Ockupationen är sin tur "den underliggande roten" till ständig instabilitet och uppblossande våld, heter det.
Israel ockuperar stora delar av Västbanken. I Gazaremsan har Israel inte längre någon närvaro, men upprätthåller en blockad som ändå kontrollerar mycket av utvecklingen i området.
Författarna till den nya, 18 sidor långa rapporten konstaterar att tidigare internationella domar och rekommendationer om vad som måste göras för fred "överväldigande riktats mot Israel". Men landet struntar ofta i sådana påbud.
Palestinsk offerroll
"Att avsluta Israels ockupation av landområden, i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolutioner, förblir avgörande för att få slut på dessa ständiga våldscykler", står det i rapporten, som också pessimistiskt konstaterar att Israel uppenbarligen "inte har för avsikt" att följa det rådet.
Å andra sidan använder palestinska ledare sin offerroll under ockupationen för att komma undan med människorättsbrott och andra missförhållanden på Västbanken och i Gaza. Palestinska myndigheten (PA) brukar också säga att det är Israels fel att palestinierna inte hållit val. Varken president- eller parlamentsval har ägt rum på över tio år.
Israel avfärdar ofta ilsket FN-arbeten som går landet emot, så även denna gång. Utredningskommissionens medlemmar "säger sig vara objektiva, men utsågs bara för att de är öppet och känt anti-Israel", kommenterar Israels utrikesdepartement enligt nyhetsbyrån AFP.
Även USA är kritiskt, om än i försiktigare ordalag. Utrikesdepartementet i Washington beskriver kommissionens roll som "vagt definierad" och tycker att rapporten "inte alls stärker utsikterna till fred".
Praktiska problem
Kommissionen tillsattes av FN:s människorättsråd i Genève efter Gazakriget i maj förra året. Den ska utreda alla brott mot humanitära och människorättsregler i regionen, och årligen rapportera till både människorättsrådet och generalförsamlingen i New York.
Just den ockupation som kritiseras ger dock även kommissionen rent praktiska problem. Israel släpper inte in utredarna, så hittills har de bara kunnat samla vittnesmål och annan data i grannlandet Jordanien och på distans från Genève.