Första danskarna kan få lämna Gazaremsan

Fem personer på Danmarks evakueringslista har för första gången godkänts för att få lämna Gazaremsan, uppger landets utrikesdepartement. Med på listan finns ett spädbarn. De andra är vuxna.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen under ett tal i Köpenhamn på torsdagskvällen.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen under ett tal i Köpenhamn på torsdagskvällen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Mellanöstern2023-11-10 10:17

Listan över de personer som kan evakueras från Gaza över gränsövergången till Egypten uppdateras varje dag. På fredagens lista finns för första gången danskar med.

"Utrikesdepartementet kan bekräfta att vi har fått en lista över de danskar och deras anhöriga som nu kan lämna Gaza", skriver det danska utrikesdepartementet med hänvisning till listan som publiceras av gränsmyndigheterna.

"Det rör sig om fem personer av de cirka 20 personerna på den danska evakueringslistan."

Enligt utrikesdepartementet pågår arbetet med att kontakta de aktuella medborgarna, och ambassadpersonal står redo att hämta medborgarna vid gränsen i Rafah och köra dem till Kairo.

– Nu för första gången dyker fem personer från den danska listan upp. Men det är ingen garanti att alla fem kommer ut. För det finns också en del logistik inne i Gaza. Men det är i alla fall glädjande att vi nu har de första på listan, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till DR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!