Fortsatta hårda strider i Gaza

Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i södra Gaza. Hjälporganisationer i området varnar om akut brist på mat, vatten och medicin. Trots Israels fortsatta attacker fortsätter Qatar sina medlingsförsök för att få till stånd ett nytt avtal om vapenvila i Gaza.

Palestinier i sitt förstörda hem i Al Zawayda i Gaza på söndagen.

Palestinier i sitt förstörda hem i Al Zawayda i Gaza på söndagen.

Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Mellanöstern2023-12-10 08:18

Hårda strider rasar mellan israeliska styrkor och milismän från Hamas och Islamiska jihad i staden Khan Yunis i södra Gaza.

Hamas uppger att Israel under natten ska ha genomfört flera "mycket våldsamma attacker" mot Khan Yunis och en väg som leder till Rafah, nära gränsen mot Egypten.

Israels militär uppger även i en uppdatering på Telegram på söndagsmorgonen att man då slagit till mot "över 250 terrormål" i Gaza under det senaste dygnet, skriver The Guardian.

Khan Yunis, som är Gazaremsans näst största stad, har under de senaste dagarna alltmer stått i centrum för Israels offensiv. Staden ligger bara en dryg halvmil från gränsövergången Rafah, som gränsar till Egypten, dit stora delar av befolkningen flytt.

Den israeliska försvarsmakten IDF uppmanade på lördagen ett stort antal av Khan Yunis invånare att evakuera och ta sig mot al-Mawasi, ett kustområde på cirka 20 kvadratkilometer. Den uppmaningen upprepades på söndagen . Samtidigt varnar IDF för att en huvudled genom Gaza ses som ett aktivt stridsområde, rapporterar BBC.

Även i norra Gaza pågår strider, framför allt i och runt staden Gaza och flyktinglägret Jabalia.

Qatar om medlingsförsök: Ger inte upp

Trots Israels fortsatta attacker fortsätter medlingsförsöken för att få ett nytt avtal om vapenvila i Gaza på plats, enligt Qatars premiärminister, schejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Detta skulle, enligt schejken, kunna öppna för att fler ur den gisslan som terrorstämplade Hamas tog den 7 oktober kan friges.

– Vi kommer inte att ge upp, säger han på ett forum i Doha och lägger till att Israels bombningar i Gaza försvårar arbetet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fortsätter att vägra en ny vapenvila och säger under ett regeringsmöte att han har varnat flera världsledare att "man kan inte å ena sidan stödja utrotandet av Hamas och å andra sidan pressa oss att avsluta kriget".

Han upprepade även tidigare uttalanden om att kriget fortsätter tills Israel nått sina mål.

– Kriget fortsätter, intensivt, både i norra och södra Gaza, så att vi kan nå våra mål: Utplåna Hamas, få tillbaka alla som hålls gisslan och se till att Gaza aldrig mer är ett hot mot Israel.

Sjukvården går på knäna

Samtidigt larmar ett stort antal hjälporganisationer alltmer högljutt om ett skriande hjälpbehov i området. Världshälsoorganisationen (WHO) varnar på nytt för den humanitära situationen på Gazaremsan.

När fler och fler tvingas fly till allt mindre områden skapar det ideala förutsättningar för smitta att sprida sig, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och uppger att bara 14 av Gazas 36 sjukhus är funktionsdugliga.

– Gazas sjukvårdssystem går på knäna och håller på att kollapsa, säger han.

– Sjukvårdarnas arbete är omöjligt och de befinner sig rakt i skottlinjen.

Förstörda byggnader i Gaza på söndagen.
Förstörda byggnader i Gaza på söndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!