Fyra frågor om evakueringen av Gaza

Över en miljon människor uppmanas evakuera norra delen av Gazaremsan. Hur ska det gå till? Här är fyra frågor och svar.

Bild från ett sjukhus i Gaza, tagen den 11 oktober.

Bild från ett sjukhus i Gaza, tagen den 11 oktober.

Foto: Ali Mahmoud/AP/TT

Mellanöstern2023-10-13 14:04

Vilka är det som ska evakueras?

Nära hälften av de boende på Gazaremsan, omkring 1,1 miljoner människor. Alla som bor i den norra delen har av Israels militär uppmanats att bege sig söderut, förbi vattendraget Wadi Gaza som ligger nära mitten av Gazaremsan. Beskedet från Israel har fördömts av bland annat FN som varnar för att det kommer göra "det som redan är en tragedi till en katastrofal situation".

Nästan hälften av invånarna på Gazaremsan är under 15 år.

.

Hur är den humanitära situationen?

Extremt ansträngd. En läkare som amerikanska CBS pratade med i början av veckan uppgav att sjukvården i området "kommer att kollapsa om två, tre dagar". FN har varnat Israel att det är omöjligt att evakuera de allra sköraste patienterna.

En norsk läkare på väg till Gaza instämmer i en intervju med NTB.

– Det finns inte ambulanser eller andra transportmöjligheter.

Israel har även fått kritik för beslutet att inte tillåta något humanitärt stöd in i Gaza. Larm om att såväl mat som vatten riskerar att ta slut har förekommit.

Stora delar av Gazaremsan är redan nu mer eller mindre flyktingläger. Sjukhus och skolor har fyllts av människor som tvingats lämna sina hem.

.

Vart ska de som tvingas fly ta vägen?

Söderut är enda möjliga riktningen. Gazaremsan är storleksmässigt som sjön Siljan, omkring 360 kvadratkilometer, men hem till runt två miljoner människor. Gränsen till Israel i norr och öster är inget alternativ för dem som nu tvingas på flykt. I söder finns gränsen mot Egypten, men därifrån har inte kommit några besked om fristad.

.

Hur gör Sverige?

Regeringen har redan chartrat ett plan som hämtat hem 143 personer, uppgav utrikesdepartementet (UD) natten till fredagen. Ytterligare ett plan har satts in och väntas avgå fredag kväll.

"Svenskar som är anmälda på svensklistan för Israel eller Palestina, och som uttryckt önskemål om att få lämna, kommer att bli kontaktade när plats och avgångstid finns", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna.
Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!