Gantz och Abbas möttes i Tel Aviv

Israels försvarsminister Benny Gantz och den palestinske presidenten Mahmud Abbas har träffats hemma hos Gantz i Tel Aviv. Mötet mynnade ut i "förtroendebyggande åtgärder".

Israels försvarsminister Benny Gantz träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas under tisdagskvällen. Arkivbild.

Israels försvarsminister Benny Gantz träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas under tisdagskvällen. Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Mellanöstern2021-12-29 11:05

Mötet under tisdagskvällen är det andra som äger rum sedan den nuvarande israeliska regeringskoalitionen kom till makten för ett halvår sedan. Det är första gången sedan 2010 som Abbas möter en israelisk statsföreträdare i Israel.

Enligt försvarsministerämbetet godkände Gantz "förtroendebyggande åtgärder" efter mötet, däribland betalning av skattepengar till Palestinska myndigheten (PA), som styr på Västbanken.

Israel har efter en överenskommelse 1990 samlat in skatter för Palestinska myndigheten, men har hållit tillbaka medel eftersom PA delat ut pengar till familjer vars anhöriga dödats, skadats eller fängslats under konflikten med Israel. Israel anser att utdelningarna främjat terrorism.

Tisdagssamtalen mynnade också ut i att hundratals palestinska företagare och tjänstemän fått nödvändiga israeliska tillstånd, samt att cirka 9 500 papperslösa palestinier tilldelats uppehållsstatus av Israel som kontrollerar det palestinska befolkningsregistret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!