Gaza strömlöst – massmobilisering vid gränsen

Hundratusentals israeliska militärer har skickats till Gazas gräns, redo att "utföra sitt uppdrag". Inne i det Hamasstyrda området har bostäder, moskéer och kontor jämnats med marken. Det enda kraftverket har slut på bränsle och stänger ner.

Chockade palestinier ser på resterna av ett hus som bombats av Israel i Hamasstyrda Gaza.

Chockade palestinier ser på resterna av ett hus som bombats av Israel i Hamasstyrda Gaza.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 06:42

Kraftverket fick slut på bränsle strax efter lunch på onsdagen och tvingades stänga, meddelar det Hamasstyrda områdets energimyndighet enligt AP.

Det innebär att ingen el kan produceras i Gaza, som Israel utsatt för en "total belägring" som svar på helgens anfallskrig. Israel släpper varken igenom mat, vatten, elektricitet eller bränsle till Gaza – något som kritiserats som folkrättsvidrigt.

Generatorer, som många sjukhus i Gaza är helt beroende av, går också på bränsle.

Redo för "uppdrag"

De senaste nätterna har israeliskt stridsflyg bombat Gazaremsan gång på gång i ett svar på terrorstämplade Hamas överraskningskrig. Bostäder och myndighetsbyggnader har blåsts ut och förstörts. Gråtande och desperata civila är på jakt efter skydd, många av dem har tagit sig till överfulla FN-byggnader. Över en kvarts miljon av Gazas runt två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem, enligt FN-organet Ocha.

– Striderna kommer att intensifieras. Bilderna från Gazaremsan kommer bli svåra att … orka med, varnar Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska militären (IDF) i ett filmklipp som publicerats i sociala medier.

Conricus säger att militären återuppbyggt "barriären" mot Gaza. Infanteri, pansar, artilleripjäser samt 300 000 reservister är nu på plats nära gränsen.

– De förbereder sig för att utföra det uppdrag Israels regering gett oss, att säkerställa att Hamas i slutet av detta krig inte har någon militär kapacitet att hota eller döda civila israeler, säger Conricus.

Universitet och banker

Tidigt på onsdagen rapporterades minst 30 människor ha dödats och flera hundra skadats i de senaste bombräderna mot Gaza. Lärosätet Islamiska universitetet i Gaza (IUG) i Gaza stad är en av de platser som attackerats, skriver nyhetsbyrån AFP. Vissa av skolans byggnader har totalförstörts och kollapsat, tjocka askmoln stiger från platsen.

Israel bekräftar att man slagit till mot flera mål, men beskriver dessa som militära eller som platser varifrån attacker mot Israel har utförts eller styrts. 80 mål i Beit Hanoun i nordöstra Gaza, bland dem två banker som sägs ha blivit "använda för terrorfinansiering", har också bombats.

Under dagen utbröt också oroligheter på andra platser: Två palestinier sköts ihjäl av israelisk gränspolis i det av Israel annekterade östra Jerusalem. Skotten avfyrades efter det att palestinierna kastat stenar och smällare som träffat en polis, rapporterar AFP.

Längre norrut meddelade islamiströrelsen Hizbollah att den har skjutit raketer mot Israel som en hämndattack efter att tre Hizbollah-medlemmar dödats tidigare i veckan. Israel svarade med artillerield.

Över 3 600 döda

Parallellt pågår det tröstlösa räknandet av antalet döda. På den israeliska sidan har fler än 1 200 människor dödats, varav 155 soldater, enligt IDF. Fler än 2 700 är skadade och på landets sjukhus växer köerna av människor som vill donera blod och hjälpa till.

I Gazaremsan har minst 1 050 människor dödats och 5 000 skadats, enligt den senaste uppdateringen från de lokala vårdmyndigheterna. Samtidigt hävdar Israel att man bärgat kvarlevor efter minst 1 500 Hamasanslutna stridande i Israel, enligt AFP.

När parternas olika uppgifter läggs samman innebär det att över 3 700 liv har släckts i konflikten sedan i lördags.

Terrorstämplade Hamas överraskade världen med sin attack mot Israel i lördags morse – ett anfall som av israeler beskrivits som "landets Pearl Harbor och 11 september". Hamas sköt raketer, angrep civila i städer nära Gazaremsan och tog minst 150 människor som gisslan – både israeler och medborgare från andra länder. Det har också framkommit uppgifter om brutala massakrer som genomförts på kibbutzer och på en musikfestival, där civila och hela familjer mejats ner urskillningslöst.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel veckodag för när kraftverket i Gaza fick slut på bränsle.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källor: UI/Landguiden, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!