Gazabo: Vapenvila välkomnad – men för kort

Den fyra dagar långa vapenvilan i Gaza har inletts. Men för Gazabon Hussam Saleem är pausen i striderna alldeles för kort. –Vi vill inte bara ha pauser – vi vill att det här kriget ska ta slut en gång för alla, säger han till nyhetssajten Middle East Eye.

På fredagsmorgon inleds en fyra dagar lång vapenvila i Gaza.

På fredagsmorgon inleds en fyra dagar lång vapenvila i Gaza.

Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Mellanöstern2023-11-24 09:31

I sju veckor har den 60-årige Gazabon Hussam Saleem levt till ljudet av fallande bomber.

När vapenvilan i Gaza inleds på fredagsmorgonen är därför en av 60-åringens första prioriteringar att försöka få lite sömn. Och bland Gazaborna är vapenvilan efterlängtad, menar Hussam Saleem.

– Vi vill kunna sova, gå till marknaden och kunna ge våra barn det mest grundläggande, sådant vi inte har kunnat ge dem under de senaste veckorna, säger han till nyhetssajten Middle East Eye.

Vapenvilan är den första sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut efter den terrorstämplade gruppens samordnade attacker mot Israel den 7 oktober.

Israels militär: Åk inte hem

På fredagsmorgonen fylldes gatorna i Khan Yunis, nära Gazaremsans gräns mot Egypten, av människor som lastade sina tillhörigheter på vagnar eller spände fast dem på biltak. Alla på väg till sina hem i stadens östra del, efter att ha tillbringat de senaste veckorna i tillfälliga skyddsrum.

Bara minuter efter att vapenvilan trätt i kraft kommer den 16-årige Omar Jibrin ut från ett sjukhus i den södra delen av staden, där han och åtta familjemedlemmar sökt skydd.

– Nu åker jag hem, säger han till AFP.

Samtidigt uppmanar den israeliska militären människor via flygblad som släppts över Gazaremsan att inte ta sig norrut, med motiveringen att området fortfarande är en krigszon.

Palestinska myndigheter ska istället ha uppmanat människor att återvända till sina bostäder i Gaza så snart vapenvilan inträdde på fredagsmorgonen, uppger tidningen Times of Israel.

"Vill att kriget tar slut"

Under de fyra dagar som vapenvilan kommer att pågå ska humanitär hjälp kunna nå Gaza. Under morgonen började också ett antal lastbilar med nödhjälp rulla in i området, rapporterade medier på plats ungefär en timme efter det att stridspausen trätt i kraft.

Men för Gazabon Hussam Saleem är stridspausen alldeles för kort.

– Vi vill inte bara ha pauser – vi vill att det här kriget ska ta slut en gång för alla. Vi är alla trötta och Gazaremsan är redan ödelagd. Och vi orkar inte med mer dödande och förstörelse, säger han till MEE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!