Gazaoffensiv kan bli blodig: "Har tyvärr inget val"

Gazaremsan är tätbebyggd – och döljer ett beryktat och omfattande tunnelsystem. Det skulle göra en israelisk markoffensiv extremt kostsam och blodig, enligt Anders Ekholm på Försvarshögskolan.
–Men Israel har nog tyvärr inget val, säger han.

Rök fyller himlen efter ett israeliskt luftangrepp i Gaza. Samtidigt rycker en markoffensiv allt närmare.

Rök fyller himlen efter ett israeliskt luftangrepp i Gaza. Samtidigt rycker en markoffensiv allt närmare.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-13 06:49

Israel har, med få undantag, gjort allt för att undvika att gå in i Gaza med markstyrkor sedan man drog sig ur området 2005.

Men Hamas terrorattacker i helgen kan nu tvinga fram en markoffensiv, befarar Anders Ekholm, överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan.

– Jag tror inte att de vill, absolut inte. Men jag tror att de inser att de måste, med hänsyn till opinionen, säger han.

– Jag tror att Hamas provocerat staten Israel och befolkningen så mycket att det inte kommer att kunna stanna vid luftangrepp. De kommer att vara tvungna att göra något på marken.

Det innebär dock samtidigt en stor militär utmaning.

Gazaremsan är hem för omkring två miljoner människor på en yta mindre än en tredjedel av Ölands. Men det är inte bara byggnaderna ovan jord som är problemet för Israels militär.

"Blir fast länge"

Under Gaza finns ett nätverk av tunnlar och andra underjordiska utrymmen som skulle försvåra ett militärt angrepp avsevärt, enligt Anders Ekholm.

– En del är attacktunnlar, för att komma in i Israel. Men framför allt är det en underjordisk stad, där fienden effektivt kan försvinna och förflytta sig, för att plötsligt dyka upp bakom dig, säger han.

Om Israel väljer att gå in med markstyrkor kommer det därför att krävas många soldater under lång tid.

– När man väl väljer sätta i gång, om man nu väljer det, lägger man ett kort som är svårt att göra olagt på kort tid, säger Anders Ekholm.

– Det kommer att gå åt otroligt mycket trupp, för allt du tagit måste du hålla. Så om man går in i Gaza, då är man fast länge.

Hot från norr

Att genomföra en offensiv utan att oskyldiga drabbas är av samma orsaker närmast omöjligt.

– Det går inte på annat sätt om man slåss i den typen av miljö. Framför allt mot en fiende som sannolikt inte alltid bär uniform eller något annat utmärkande utan använder civilbefolkningen som ett verktyg, säger Anders Ekholm.

Rent militärt finns den största risken för Israel dock någon helt annanstans, enligt Ekholm. Ett markangrepp mot Gaza kan leda till att även andra aktörer, främst den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon, dras in i kriget på allvar.

– Om Israel går in med oproportionerlig kraft kanske det triggar dem norr om gränsen och kanske på Västbanken och sätter eld på den här brandfarliga mixen, säger han.

– Det otäcka här egentligen är all brutalitet, alla oskyldiga som dödats och lemlästats. Men rent militärt är de mer otäcka scenarierna ett krig på flera fronter samtidigt.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–1948) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källor: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!