Gisslan tillbaka på israeliskt territorium

En grupp med 17 frigivna gisslan befinner sig nu i Israel, uppger den israeliska militären. Terrorstämplade Hamas väpnade gren uppgav sent på lördagskvällen att 13 israeler och flera utlänningar lämnats över till Röda Korset. Även 39 palestinier har frigivits.

Israeler i väntan på att fler ur gisslan i Gaza ska släppas på lördagskvällen.

Israeler i väntan på att fler ur gisslan i Gaza ska släppas på lördagskvällen.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Mellanöstern2023-11-25 06:33

Enligt israeliska uppgifter är det 13 israeler och fyra thailändare som återvänt till Israel. Siffran bekräftas av Majed al-Ansar, talesperson för medlarlandet Qatar, via ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Hamas uppgav tidigare att det var sju utlänningar som frigavs, och det framgår inte varför siffran över antalet utlänningar skiljer sig.

Strax före midnatt meddelade israeliska fängelsemyndigheter att 39 palestinier frigivits som en del av uppgörelsen.

Lördagens frigivning blev försenad. Enligt ett uttalande av Hamas handlade fördröjningen bland annat om att Israel måste följa sin del när det gäller överenskommelsen om hjälptransporter in i norra Gazaremsan samt om "kriterierna för urvalet av fångar som ska friges".

Qatar meddelade dock senare att gisslan ändå skulle släppas på lördagen.

Stridspaus inleddes i fredags

Israeliska källor har sagt till flera medier att landet nekar till att ha brutit mot överenskommelsen om eldupphör.

Det tillfälliga eldupphöret – det första sedan kriget startade i början av oktober – inleddes tidigt i fredags morse och ska vara i minst fyra dagar. Sammanlagt ska minst 50 ur gisslan friges av den militanta islamiströrelsen Hamas under den tiden. 150 palestinska fångar ska släppas av Israel.

Enligt uppgifter ska vapenvilan förlängas med ett dygn för varje tiotal gisslan som släpps av Hamas.

Båda sidor i det pågående kriget firade utväxlingen under fredagen. I Tel Aviv kunde israeler glädjas åt att frigivna, däribland en nioårig pojke tillsammans med sin mamma och mormor, kunde återse sina familjer. Totalt släppte Hamas fler än 20 personer ur gisslan i fredags, bland dem 13 israeler och flera thailändska medborgare.

Varnat för fortsatt krig

Bland palestinier firades det i Beitunia på Västbanken där hundratals gladdes över att 24 kvinnor och 15 tonårspojkar släppts av Israel efter att ha suttit fängslade.

Israel har också varnat för att kriget kommer att återupptas med full kraft när pausen i striderna löper ut.

I Gaza är förhoppningen att ingenting stör de dagliga leveranserna av 130 000 liter diesel, fyra lastbilar med gas och ungefär 200 med mat, mediciner och vatten som utlovats under vapenvilan. Förnödenheterna ska bland annat gå till sjukvården, som den senaste tiden i stort sett kollapsat på grund av Israels anfall och brist på bränsle till nödgeneratorer.

Fakta: Dödligt krig

Antalet dödsoffer tickar stadigt uppåt i det blodiga Gazakriget.

Det började den 7 oktober, då milismän från terrorstämplade Hamas i ett chockintrång i Israel dödade minst 1 200 personer, enligt israeliska beräkningar. Minst 1 000 gärningsmän ska också ha dödats den dagen.

Antalet människor som dödats i Israels attacker mot Gaza uppges enligt Hamas närma sig 15 000. Siffran har inte bekräftas av oberoende källor, och tidigare i november brakade systemet som sammanställer statistiken i norra Gaza samman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!