Hamas – Israels "Frankensteins monster"

Hamas grepp om krutdurken Gaza Ă€r ett misslyckande för hela vĂ€stvĂ€rlden. –De har kunnat utnyttja folkets desperation för att bli starkare, sĂ€ger Julien Barnes-Dacey vid tankesmedjan ECFR.Aron Lund vid FOI beskriver islamistgruppens styre som ett slags "Frankensteins monster" för Israel.

En medlem i den vÀpnade grenen al-Qassam-brigaderna med Hamas flagga, vid en demonstration mot Israel i Gazaremsan i vÄras.

En medlem i den vÀpnade grenen al-Qassam-brigaderna med Hamas flagga, vid en demonstration mot Israel i Gazaremsan i vÄras.

Foto: Adil Hana/AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 06:01

FrÄn början, för 30 Är sedan, vÀxte Hamas fram som ett islamistiskt, mindre korrumperat alternativ till PLO, den palestinska befrielseorganisationen. Och att den palestinska kampen för en egen stat splittrades sÄg mÄnga i Israel som en fördel.

Hamas har alltid varit Israels fiende, samtidigt som Israel tidvis gynnat gruppen i ett bredare maktspel.

– Sedan har man vĂ€l kommit att Ă„ngra det, eftersom Hamas vĂ€xte fram som Ă€nnu mer oresonligt – lite "Frankensteins monster", sĂ€ger Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

PĂ„ senare Ă„r har flera krig varvats med lugnare perioder dĂ„ Israel – och den andra grannen Egypten – under press frĂ„n omvĂ€rlden lĂ„tit handeln och trafiken flöda friare till och frĂ„n den hĂ„rt bevakade Gazaremsan.

Men Àven om den israeliska militÀren alltid svarat skoningslöst pÄ Hamas anfall över grÀnsen har rörelsens hÄrdförhet ibland passat ocksÄ Israel.

– Hamas har kunnat kontrollera Gazaremsan och sĂ€kerstĂ€lla att den inte exploderar under Israels belĂ€gringar, sĂ€ger Julien Barnes-Dacey, regiondirektör för Mena (Mellanöstern och Nordafrika) vid ECFR.

FĂ„r inte handla

PĂ„ 1980-talet fanns det inte ens ett grĂ€nsstĂ€ngsel mellan Gazaremsan och Israel. Folk rörde sig fritt – israeler kunde Ă„ka till Gaza stad för att shoppa. Sedan dess har misstron successivt ökat, kontakterna mellan folken minskat till en rĂ€nnil. De senaste Ă„ren har Israel svarat pĂ„ palestinska attacker med att tidvis stĂ€nga grĂ€nsen helt. Leveranser av bistĂ„nd har dragits ned till ett minimum, samtidigt som Gazaborna inte tillĂ„ts bedriva handel med omvĂ€rlden.

Barnes-Dacey beskriver de senaste Ären som en pÄgÄende "extrem socioekonomisk kollaps" bland Gazaremsans tvÄ miljoner invÄnare.

– De saknar allt hopp för framtiden, vad gĂ€ller överlevnad dag för dag, men ocksĂ„ alla former av politisk vision som skulle kunna visa vĂ€gen till ett bĂ€ttre liv.

"Nu Àr det krig"

TillgÄngen till de förnödenheter som faktiskt finns kontrolleras av Hamas, vars etiska image numera har bleknat.

– Alla som styrs av de hĂ€r organisationerna tenderar vara vĂ€l medvetna om deras mindre tilltalande sidor med korruption, politiskt förtryck och sĂ„dana saker, sĂ€ger Aron Lund.

– Samtidigt i konflikter Ă€r det mĂ„nga som sluter upp: nu Ă€r det krig, dĂ„ mĂ„ste vi stĂ„ bakom de som faktiskt slĂ„ss hĂ€r.

LÄta situationen försÀmras

Å andra sidan betonar Julien Barnes-Dacey att bilden inte Ă€r svartvit. Tidigare opinionsmĂ€tningar visar pĂ„ ett folkligt stöd för attacker mot Israel. Även nu jublar mĂ€nniskomassor i Gaza pĂ„ tv-bilder. ÄndĂ„ tror han inte att palestinierna i gemen vill ha den typ av terror mot civila som vi sett de senaste dagarna. Men han ser paralleller till hur pressade folkgrupper reagerar i andra krishĂ€rdar.

– Det pekar pĂ„ en mer allmĂ€n linje frĂ„n Israel och vĂ€st, att lĂ„ta mĂ€nniskors situation försĂ€mras sĂ„ till den milda grad. Vi ser det pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll i vĂ€rlden, att dĂ„ blir extremisterna starkare medan rösterna för nedtrappning och dialog försvagas.

NÄgot lugnare tider i Gaza. Bilden Àr frÄn bygget av en marknad sommaren 1994, dÄ Israel och PLO just kommit överens om begrÀnsat sjÀlvstyre för Gazaremsan.
NÄgot lugnare tider i Gaza. Bilden Àr frÄn bygget av en marknad sommaren 1994, dÄ Israel och PLO just kommit överens om begrÀnsat sjÀlvstyre för Gazaremsan.
Fakta: Krigisk historia

Gaza har en vĂ„ldsam historia sedan minst 4 000 Ă„r. SjĂ€lva staden vĂ€xte och blev viktig redan under det antika Egyptens tid. Den har erövrats och förlorats orĂ€kneliga gĂ„nger, av bland andra Assyrien, Alexander den store, romarna, korsfararna och mĂ„nga fler.

Under första vĂ€rldskriget erövrade brittiska styrkor Gaza, och det blev sedan del av det brittiskstyrda Palestina. Efter kriget vid Israels bildande 1948 intogs omrĂ„det av Egypten – tills Israel erövrade det i sexdagarskriget 1967.

Osloavtalet 1993 gav Gaza begrÀnsat sjÀlvstyre. Men Israel fortsatte ha judiska bosÀttningar dÀr fram till 2005. DÄ drogs all israelisk nÀrvaro ut ur Gazaremsan, som i stÀllet omringades med en slags belÀgring dÀr Israel och Egypten kontrollerar alla förbindelser med omvÀrlden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!