Inga EU-pengar till Hamas

Inga biståndspengar från EU har gått till terrorrörelsen Hamas, konstaterar EU-kommissionen. Därmed finns inga hinder för fortsatt utbetalning.

EU-kommissionens exekutive vice ordföranden Valdis Dombrovskis. Arkivbild.

EU-kommissionens exekutive vice ordföranden Valdis Dombrovskis. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Mellanöstern2023-11-21 17:29

– Granskningen fann inga indikationer på att EU-pengar direkt eller indirekt gynnat terrororganisationen Hamas. Kontrollsystemet har fungerat, konstaterar finansansvarige vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis på en presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.

Däremot flaggas för omfördelning av 75,6 miljoner euro – 861 miljoner kronor – till projekt som inte längre anses genomförbara med anledning av kriget, exempelvis till Gazas avsaltningsanläggning.

EU-kommissionen varslar även om att man framöver kommer att ställa särskilda "anti-hets"-krav på biståndsprojekt för att undvika att EU-pengar kan kopplas till hat och våld.

Biståndet till palestinierna har skapat tydliga sprickor inom EU-kommissionen där flera ledamöter ilsknade till när deras kollega Olivér Varhélyi – ansvarig för utvidgning och grannskapsrelationer – i oktober beordrade en frysning av alla pengar, vilket han dock snabbt tvingades backa på.

Även svenska EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S) är irriterad.

"Ungerske EU-kommissionären Varhélyi och svenska högerns häxjakt på palestinier måste omedelbart upphöra. . .  EU måste i stället ta ledarskap för fred och tvåstatslösning", skriver Incir i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!