Över 60 procent av dem som dödats i Gaza under det pågående kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas är civila, enligt en analys i den israeliska tidningen Haaretz. Det är en större större andel än i de flesta konflikter i modern tid då ungefär hälften av dödsfallen är civila, skriver Haaretz.
Vittnesmålen från dem som befinner sig i Gaza är skrämmande. Bland dem finns svenske toppdiplomaten Carl Skau från FN:s livsmedelsorgan World Food Programme (WFP) som lämnar en ödesdiger rapport efter sitt besök.
Skau konstaterar att det är närmast omöjligt under rådande förhållanden att få fram tillräckligt med humanitär hjälp till de omkring två miljoner Gazabor som blivit brickor i kriget mellan Israel och Hamas.
Läget försvåras ytterligare då försök att få till stånd en humanitär vapenvila genom en resolution i FN:s säkerhetsråd stoppades genom USA:s veto. USA ansåg att resolutionsförslaget var obalanserat till Israels nackdel.
Plockar maskar ur sår
USA:s veto fördömdes av flera länder och kritiserades av mänskliga rättighets- och hjälporganisationer.
Efter omröstningen intensifierade Israel sina omfattande bombningar i Gaza, bland annat mot staden Khan Yunis i söder och i området Deir al-Balah i mellersta delen av Gazaremsan och i gränsstaden Rafah.
Sjukhusvården är nästan helt utslagen, rapporterar en av de få korrespondenter på plats i stridsområdena. Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i Nasser säger att barn förs för vård på hemmagjorda bårar, andra väntar håglöst på hjälp medan brandmän försöker släcka eldsvådor med vattenpumpar.
Alexandra Saieh från Rädda Barnen berättar för AFP om hur "maskar plockas från sår och barn amputeras utan bedövning". Läget är "inte katastrofalt, det är apokalyptiskt", säger Bushra Khalidi från hjälporganisationen Oxfam. Reaktionerna är en återklang från FN:s generalsekreterare António Guterres kommentar att "folket i Gaza stirrar ned i avgrunden". Det var Guterres som fick till stånd krismötet i FN:s säkerhetsråd genom att hänvisa till en sällan använd nödåtgärd.
Letar Hamasledare
Israel säger att offensiven fortsätter till dess att man lyckats stoppa den extrema islamiströrelsen Hamas och att de återstående 138 gisslantagna släpps.
De militära insatserna är svar på Hamas attacker i Israel i gryningen den 7 oktober då 1 200 människor dödades, många våldtogs brutalt och över 200 personer togs som gisslan.
I offensiven syns en intensifiering av jakten på Hamasledare, som till exempel Yahya Sinwar med Khan Yunis som trolig hemvist. Sinwar är islamiströrelsens högste ledare på Gazaremsan och anses vara en av hjärnorna bakom Hamas samordnade attacker mot Israel.
Diplomaten Skau, som är operativ chef för WFP, säger efter sitt besök att säkerheten för personalen i området och för de civila som ska hämta förnödenheter inte går att säkerställa. Dessutom når bara en bråkdel av matleveranserna fram. Lastbilar med mat finns, men det behövs fler gränsövergångar och väl inne i Gaza måste lastbilarna kunna passera säkert.
“Människor i Gaza är desperata. Du kan se rädslan i kvinnors och barns ögon”, säger Skau vidare i uttalandet.