Israel avancerar i Gaza – i norr och i söder

Israelisk militär avancerar både i norr och i söder i Gazaremsan. Enligt IDF befinner sig landets styrkor i hjärtat av staden Khan Yunis. Den Hamasstyrda hälsomyndigheten betecknar situationen på Nassersjukhuset i södra Gaza som "katastrofal".

Satellitbild över Khan Yunis, tagen i söndags.

Satellitbild över Khan Yunis, tagen i söndags.

Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Mellanöstern2023-12-05 09:39

Israelisk militär utökar sin markoffensiv i Gaza och angriper nu även flyktinglägret Jabalia i den norra delen av Gazaremsan, uppger det israeliska försvaret (IDF).

På tisdagsmorgonen ska man ha genomsökt Hamas säkerhetshögkvarter i området, och då hittat vapen, annan utrustning och underrättelsematerial, uppger den israeliska militären, skriver The Times of Israel.

Utvidgar offensiv även söderut

Även i den södra delen av Gazaremsan utvidgar israelisk militär sin markoffensiv.

Under tisdagsmorgonen tog sig israeliska stridsvagnar, pansarfordon och schaktmaskiner in nära Khan Yunis, rapporterar The Guardian. Under natten mot tisdagen har Israel även intensifierat bombardemanget i och nära staden, som är den näst största i Gazaremsan.

Israels militär uppger att landets styrkor befinner sig i vad som beskrivs som hjärtat av Khan Yunis, rapporterar CNN.

En strid ström av ambulanser med ett stort antal skadade människor anlände under tisdagsmorgonen till Nassersjukhuset i staden, däribland en ung pojke i en blodig skjorta vars hand hade sprängts bort.

– Det som händer här är ofattbart, säger Hamza al-Bursh, som bor i Maan, ett av flera områden nära staden dit Israel har beordrat civila att bege sig, till AFP.

– De slår till urskillningslöst.

Hamas: "Katastrofal" situation på sjukhus

Den Hamasstyrda hälsomyndigheten i Gaza betecknar situationen vid sjukhuset som "katastrofal", skriver BBC. Ashraf al-Qudra, talesman för myndigheten, uppger att 43 döda kroppar har förts till Nassersjukhuset under tisdagsmorgonen.

– Det finns ingen livräddande hälsovård på sjukhusen i södra Gazaremsan, säger han till BBC.

Israel har beordrat invånarna i och kring Khan Yunis att evakuera. Även palestinier i ett 20-tal områden i centrala Gaza uppmanades under söndagen av israelisk militär att röra sig längre söderut.

400 000 människor bodde i Khan Yunis före kriget mellan Israel och Hamas. Omkring en miljon människor har redan flytt söderut från striderna i norra Gaza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!