Israel bekräftar attack mot flyktingläger

Minst 50 personer uppges ha dödats i en israelisk attack mot flyktinglägret Jabalia i norra Gazaremsan, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet. Israel bekräftar attacken, och säger att man lyckades döda ett viktigt Hamasbefäl som kopplas till gruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Palestinier letar efter överlevande efter attacken mot flyktinglägret Jabalia.

Palestinier letar efter överlevande efter attacken mot flyktinglägret Jabalia.

Foto: Fadi Alwhidi/AP/TT

Mellanöstern2023-10-31 16:28

"Hans eliminering utfördes som en del av en storskalig attack mot terrorister och terrorinfrastruktur tillhörande den centrala Jabaliabataljonen, som hade tagit kontroll över civila byggnader i Gaza stad", uppger Israels militär.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet uppgav tidigare i ett uttalande att omkring 150 personer skadats och tiotals var fast under rasmassorna.

Nyhetsbyrån AFP:s videomaterial visar åtminstone 47 kroppar som hittats bland ruinerna efter att flera hus i lägret träffats. På bilder syns stora gropar i marken efter attacken. Människor ses söka efter överlevande och räddningsarbetare drar ur människor ur rasmassorna.

Attacken fördöms

Flera länder i Mellanöstern, däribland Jordanien, Iran och Saudiarabien, fördömer attacken mot flyktinglägret.

Jordaniens utrikesdepartement skriver i ett uttalande att man "fördömer i de starkaste ordalag den israeliska aggressionen" och att man håller Israel ansvarigt "för denna farliga utveckling", skriver CNN.

Saudiarabien "bekräftar att de farliga humanitära förhållanden som är ett resultat av den kontinuerliga upptrappningen inte alls kan motiveras", enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement.

Qatar, en viktig medlare i krisen, fördömer attacken mot Jabalia och varnar för att utökade attacker mot Gazaremsan kan "undergräva ansträngningarna för medlande och nedtrappning”.

"Arbetar med israelerna"

Kritik kommer även från den israeliska människorättsgruppen B'Tselem, som kallar de israeliska attackerna för "skräckinjagande".

Vita husets säkerhetspolitiske talesperson John Kirby kallar dödsfallen för "tragedier" och säger att USA "fortsätter att arbeta med israelerna om behovet av att respektera människoliv och försöka begränsa civila förluster".

Tidigare under tisdagen meddelade hälsodepartementet i Gaza att över 8 500 människor har dödats i området sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde en samordnad terrorattack mot södra Israel där drygt 1 400 människor, i huvudsak civila, dödades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!