Israel: Bilder kopplade till gisslan i sjukhuset

Israels militär hävdar att bildmaterial kopplat till gisslan hittats i sjukhuset al-Shifa i Gaza. Samtidigt hävdar det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza att en "medicinsk avdelning" förstördes och ytterligare två andra skadades i samband med den israeliska räden mot sjukhuset.

Rök stiger efter en israelisk attack mot Gazaremsan på torsdagen.

Rök stiger efter en israelisk attack mot Gazaremsan på torsdagen.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Mellanöstern2023-11-16 05:18

Uppgifterna från de två sidorna i kriget om den israeliska räden skiljer sig.

Enligt en talesperson för den israeliska militären hittades bildmaterial kopplat till gisslan på datorer i sjukhuset al-Shifa i samband med sjukhusräden. Datorerna där bilderna hittades "tillhör Hamas", sägs det i ett uttalande.

"Soldaterna fortsätter en byggnad i taget, letar igenom varje våning, samtidigt som patienter och vårdpersonal är kvar i komplexet", fortsätter uttalandet.

Hälsodepartementet i Gaza, som styrs av terrorstämplade Hamas, påstår å sin sida att en "medicinsk avdelning" förstördes i räden.

Upptrappning i räden

Departementets talesperson Ashraf Al-Qudra hävdar att de israeliska soldaterna "förstört röntgentjänsten och bombat dialysavdelningar".

Israels militär hävdar att kvarlevor efter en israelisk kvinna som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas har hittats nära sjukhuset.

Den militära räd som inleddes under natten till onsdag trappades upp på nytt under natten till torsdag.

"I natt utförde vi en riktad operation i Shifa-sjukhuset. Vi fortsätter att rycka fram", skrev Yaron Finkelman, som leder den israeliska militärens operation i Gaza, i ett inlägg i sociala medier.

Sjukhuset är fullt av patienter och kritiska röster i omvärlden har satt press på Israel att bevisa att stridande Hamas-medlemmar håller till i, vid eller under vårdinrättningen.

Visar upp gevär

Både Israel och dess allierade USA gör gällande att Hamas har en kommandocentral under sjukhuset och att islamiströrelsen har ett vapenlager där.

Israels militär gick på onsdagskvällen ut med bilder och filmer på olika föremål – Kalasjnikov-gevär, skottsäkra västar, granater och Hamas-munderingar – som man säger bevisar att Hamas har haft en ledningscentral på sjukhuset.

Bevisen har inte verifierats av någon utomstående part och påståendena tillbakavisas fortsatt av Hamas. Många bedömare håller det som troligt att Hamas, som har ett omfattande tunnelsystem under marken i tätbefolkade Gazaremsan, länge har haft militär verksamhet vid civil bebyggelse.

Innan den israeliska armén inledde räden på onsdagen uppskattade FN-organ att totalt 2 300 personer – patienter, personal och människor på flykt – befann sig på sjukhusområdet.

Flygblad över södra Gaza

Under natten till torsdag sade sig Israel även ha bombat en byggnad i Gaza som tillhör Hamas högste politiska ledare Ismail Haniyeh. Haniyeh befinner sig sedan flera år tillbaka i Qatar, men enligt Israel har högt uppsatta Hamas-ledare haft byggnaden i fråga som en mötesplats.

På torsdagsmorgonen vittnade Gazabor om hur flygblad släppts över södra Gazaremsan, dit hundratusentals människor sökt sig för att fly undan våldet. Bombanfallen har fortsatt även i den södra delen och flygbladen väcker oro för än mer omfattande anfall.

Den 7 oktober genomförde Hamas ett terrorangrepp mot Israel där över 200 personer togs i gisslan och omkring 1 200 dödades.

Bakgrund: Kriget mellan Israel och Hamas

Lördagen den 7 oktober genomförde den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Beväpnade milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Omkring 1 200 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen. Dödstalet angavs tidigare vara något högre. Omkring 1 500 Hamas-angripare dödades också, enligt Israel.

Omkring 240 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas. Ett fåtal ur gisslan har släppts.

Dagen efter vad som beskrivits som den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har fler än 11 000 palestinier dödats sedan krigets inledning. Även där bedöms merparten vara civila. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.


Fakta: Krigets lagar

Civila människor får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.

Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande. Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.

Nyckelord är distinktion (åtskillnad av civila och stridande), proportionalitet (den militära betydelsen av anfall måste vägas mot riskerna de utgör för civila) och försiktighet (alla parter måste vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att anfall endast ska riktas mot militära mål).

Att icke-civila personer vistas bland civila betyder inte att gruppen som helhet kan betraktas som ett legitimt mål. Civilbefolkningen får inte heller användas som så kallade mänskliga sköldar för att försvara mot anfall.

Sjukvårdens särskilda skyddsemblem måste respekteras och de stridande parterna måste göra vad de kan för att underlätta humanitära insatser.

Källa: FN, Röda Korset och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!