Israel: Hamas har förlorat kontrollen över Gaza

Två dygn – sedan avstannar humanitära insatser i Gaza på grund av bränslebrist. Varningen utfärdas av FN-organet för palestinska flyktingar, medan WHO säger att sjukhuset al-Shifa förvandlas till "en begravningsplats". Samtidigt hävdar Israels försvarsminister att Hamas förlorat kontrollen över Gaza.

Gazas största sjukhus al-Shifa den 26 oktober.

Gazas största sjukhus al-Shifa den 26 oktober.

Foto: TT

Mellanöstern2023-11-13 09:08

Försvarsminister Yoav Gallant uppger i en israelisk tv-kanal att befolkningen i Gaza inte längre har förtroende för den terrorstämplade Hamas-regeringen.

– Hamas har förlorat kontrollen över Gaza. Terrorister flyr söderut, säger han utan att belägga påståendena.

Samtidigt började bilder att cirkulera på en grupp israeliska soldater som uppgavs ha intagit Gazas parlamentsbyggnad. På gruppbilden syns soldaterna vifta med israeliska flaggor.

Utspelen från Israel åtföljdes av nya rapporter från de utsatta sjukhusen i Gaza.

600 patienter kvar

Strider runt sjukhuset al-Shifa fortsatte på måndagen samtidigt som läget inne i sjukhuset förvärrades timme för timme. Strömavbrott och bränslebrist gjorde nödvändiga insatser närmast omöjliga att genomföra. Omkring 600 patienter finns i sjukhuset, medan många Gazabor har tagit sin tillflykt till korridorerna.

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, sade på måndagen att bränsletillgången snart är slut eftersom reservförråden tömts.

"De humanitära insatserna i Gaza står inför ett tvärstopp inom 48 timmar om inte bränsle förs in", skrev den lokale UNRWA-chefen Tom White på måndagseftermiddagen på X.

Christian Lindmeier, talesperson för Världshälsoorganisationen (WHO) sade samtidigt att liken samlas på hög i sjukhuset, "de kan inte begravas eller tas till någon bårhus", skrev han i ett uttalande: "Detta är närmast en begravningsplats."

Biden: Måste skyddas

Israel hävdar att Hamas placerat en kommandocentral och annan militär infrastruktur i och under al-Shifa.

USA:s president Joe Biden sade till reportrar i ovala rummet i Vita huset i Washington att sjukhusen "måste skyddas" och att den israeliska armén borde vara mer återhållsam.

De omfattande internationella varningarna om läget uppmärksammas av Israels regering.

Utrikesminister Eli Cohen oroar sig för att stigande dödssiffror får vänligt sinnade länder i omvärlden att sätta allt större press på Israel, och säger att tålamodet snart kan tryta.

– Vi har två eller tre veckor på oss innan den internationella pressen verkligen ökar, men utrikesdepartementet arbetar för att vidga det fönstret och striderna kommer att fortsätta så länge det är nödvändigt, sade han på en presskonferens.

Gisslansituation avgörande

Cohen konstaterade enligt Jerusalem Post att "världen accepterar" att Israel fortsätter så länge Hamas gisslan i Gaza inte har släppts.

– Gisslansituationen är en av de stora frågorna som i dag ger staten Israel legitimitet att fortsätta striderna.

Över 11 200 människor har dödats i Gaza sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes, enligt Hamas hälsomyndighet. Av dem är över 4 300 barn.

Närmare 1,6 miljoner människor, runt två tredjedelar av Gazas befolkning, har flytt sina hem enligt UNRWA.

I Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober dödades 1 200 personer, enligt de israeliska myndigheterna.

Israels utrikesminister Eli Cohen.
Israels utrikesminister Eli Cohen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!