Israel kallar hem alla diplomater från Turkiet

Israel har beordrat samtliga sina diplomater att lämna Turkiet, meddelar landets utrikesminister Eli Cohen. Anledningen är den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans skarpa utspel mot Israel.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar under en propalestinsk demonstration i Istanbul på lördagen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar under en propalestinsk demonstration i Istanbul på lördagen.

Foto: Emrah Gurel/AP

Mellanöstern2023-10-28 17:59

"Med anledning av de grava uttalandena från Turkiet, har jag beordrat diplomatiska representanter där att återvända med syftet att omvärdera relationerna mellan Israel och Turkiet", skriver Cohen på X, tidigare Twitter.

Erdogan har bland annat kallat Israel för en "ockupant" och vägrar benämna Hamas som en terrororganisation. Västmakterna är de "huvudsakliga brottslingarna" bakom den israeliska arméns "massaker" på palestinier i Gaza, sade Erdogan bland annat på lördagen.

Uttalandena gjordes vid en stor propalestinsk demonstration i Istanbul, som enligt Erdogan själv samlade 1,5 miljoner deltagare.

Erdogan tillade att Israel beter sig som en "krigsförbrytare".

– Självklart har varje land rätt att försvara sig. Men var finns rättvisan i detta fall? sade han.

Den turkiske presidenten anklagade väst för att "fälla tårar" över civila dödsoffer i Ukraina men blunda för det som sker i Gaza. Han anklagade också Israels allierade över att skapa ett "korståg" där kristna vänds mot muslimer, och uppmanade parterna till dialog.

Erdogan intog i sina uttalanden en försiktigare linje de första dagarna efter Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober, men har skärpt sin kritik sedan antalet dödsoffer i Gaza stigit under Israels hämndoffensiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!