Israel militär väntar på grönt ljus för invasion

Den senaste tidsfristen för civila att evakuera har löpt ut och omkring Gaza väntar tiotusentals soldater. Israels militär säger sig vara redo för en markoffensiv – men väntar på grönt ljus från landets politiska ledning.

Israeliska soldater öppnar granateld mot Gaza från ett område i de södra delarna av landet.

Israeliska soldater öppnar granateld mot Gaza från ett område i de södra delarna av landet.

Foto: Maya Allerruzzo/AP/TT

Mellanöstern2023-10-15 07:48

Att ett sådant godkännande är allt som återstår innan den fruktade attacken "från luft, hav och mark" kan genomföras framförs av två talespersoner för den israeliska militären (IDF).

– Vi kommer hålla diskussioner med vår politiska ledning, säger talespersonen Richard Hecht enligt AFP utan att specificera när de ska äga rum.

Ännu en tidsfrist

Tiotusentals israeliska soldater har mobiliserats nära Gaza, styrkor som fått besök av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Syftet med Israels utlovade koordinerade attack är enligt militären att utplåna terrorstämplade och militanta Hamas så att gruppen inte kan utföra fler attacker. Den beskrivs som ett direkt svar på förra helgens krigsangrepp mot Israel.

Israel har dock redan genomfört mindre markoperationer in i Gaza, bland annat i syfte att lokalisera den gisslan som Hamas tog förra helgen. Flera kidnappade ska dock ha dödats och det bekräftade antalet israeler som hålls av Hamas i Gaza är nu 126, enligt IDF.

Under lördagen gav Israel civila Gazabor ytterligare en chans att evakuera utefter en specifik väg före klockan 13 (14 svensk tid), enligt ett inlägg på X, tidigare Twitter.

"Ta tillfället att flytta er söderut" för er säkerhet, uppmanar IDF i inlägget.

Tidsfristen har nu passerat.

Inget vatten

Enorma mängder människor har redan gett sig av. Skräckslagna Gazabor har flytt till fots, i bil och i dragkärror. Uppemot en miljon människor har tvingats lämna sina hem under krigets första vecka, rapporterar FN-organet UNRWA på söndagen.

Men trots uppmaningen att evakuera har många invånare blivit kvar i det bombhärjade norr. Bland annat rapporteras tiotusentals ha trängt ihop sig i källaren under ett sjukhus i Gaza City.

Samtidigt rapporteras de mest basala förnödenheterna i Gaza vara på väg att ta slut. FN varnar för att människor snart kan börja dö av vätskebrist.

– Det har blivit en fråga om liv och död, säger Philippe Lazzarini, chef vid FN:s flyktingorganisation för palestinier (UNRWA).

"Som en sista utväg konsumerar människor bräckt vatten från jordbruksbrunnar, vilket skapar farhågor om spridning av vattenburna sjukdomar", skriver FN-organet Ocha i sin senaste rapport.

Två dygn med el kvar

Sjukhus i norra Gaza fortsätter att ta emot en tillströmning av skadade patienter. Vissa får vård på omgivande gator på grund av brist på sjukhussängar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Israel har infört en total belägring av Gaza, vilket innebär att varken mat, vatten, bensin eller bränsle släpps igenom. Elen har varit utslagen i flera dagar. Sjukhusen i Gaza rapporteras nu ha bränsle för cirka 48 timmar för att driva reservgeneratorer. Stängs dessa av sätts tusentals patienters liv i omedelbar risk, bland annat sådana som vårdas i respirator.

Påve Franciskus har sällat sig till kören av internationella röster som kräver en humanitär korridor in i Gaza.

Dödligaste kriget

Totalt rapporteras minst 2 329 människor har dödats i de israeliska flygräderna mot Gaza, uppger nyhetsbyrån AFP. Det innebär att kriget är det dödligaste i Gazas historia.

På den israeliska sidan har minst 1 300 mist livet och drygt 3 600 skadats sedan krigsutbrottet.

Hamas brutala attack mot Israel för åtta dagar sedan chockade omvärlden. Hamas sköt raketer, angrep civila i städer nära Gazaremsan och genomförde brutala massakrer på kibbutzer och en musikfestival.

Under söndagen fanns det indikationer på att konflikten håller på att sprida sig. Israel stängde en del av gränsen mot Libanon, efter att en person dödats under skottlossning. Dessutom rapporterades Hamasstridande ha tagit sig in i Israel från Libanon.

Parallellt varnade Irans utrikesminister för att "inga garantier" finns för att situationen hålls under kontroll eller att konflikten inte sprider sig om Israel går in i Gaza.

Stora delar av Gaza City är förstört av den senaste veckans israeliska flygräder.
Stora delar av Gaza City är förstört av den senaste veckans israeliska flygräder.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!