Israel till USA: Välj Västbanken

Israel vill inte att USA öppnar ett konsulat för palestinska kontakter i Jerusalem igen. I stället föreslås att det placeras på ockuperade Västbanken.

Här fanns USA:s konsulat i Jerusalem fram till härom året. Arkivbild.

Här fanns USA:s konsulat i Jerusalem fram till härom året. Arkivbild.

Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Mellanöstern2021-11-06 22:04

USA:s tidigare president Donald Trump fattade det kontroversiella beslutet att stänga konsulatet för palestinier i Jerusalem och samtidigt flytta dit USA:s ambassad i Israel, från Tel Aviv.

Den nuvarande presidenten Joe Biden vill återknyta banden till palestinierna och sagt sig vilja öppna ett konsulat igen, även om han inte har specificerat när.

Palestinierna betraktar östra Jerusalem som en potentiell huvudstad i en egen stat. Israel, som kontrollerar hela staden, anser det vara en odelat israelisk huvudstad.

Israels premiärminister Naftali Bennett har understrukit detta när han talat med amerikaner, meddelar han vid en pressträff. Utrikesminister Yair Lapid lade där fram motförslaget om Västbanken och dess största stad Ramallah.

– Om de (USA) vill öppna ett konsulat i Ramallah så har vi inget problem med det, sade Lapid.

Palestiniernas ledare Mahmud Abbas meddelar via en talesperson att de endast godtar en beskickning i Jerusalem. De senaste utspelen har ännu inte kommenterats från amerikanskt håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!