Israel utökar markoperationerna – Hamas "redo"

Israels militär trappar upp ytterligare efter de senaste nätternas räder in i Gaza och genomför omfattande flygbombningar mot området. Hamas väpnade gren uppger att strider pågår på marken.

Rök stiger mot himlen efter israeliska attacker mot Gaza på fredagskvällen.

Rök stiger mot himlen efter israeliska attacker mot Gaza på fredagskvällen.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-10-27 10:23

Israel har på fredagskvällen genomfört omfattande flyganfall mot mål i den norra delen av Gazaremsan. I samband med det uppger Israel att bombningarna kommer att intensifieras "betydligt" och att markstyrkornas aktivitet "utökas".

– Markstyrkorna utökar sin aktivitet nu i kväll, säger militärens talesperson Daniel Hagari i ett tv-sänt uttalande.

– Vi kommer att fortsätta anfalla staden Gaza med omnejd, fortsätter Hagari.

Hamas "redo"

Hamas väpnade gren al-Qassambrigaden uppger sent på fredagskvällen att den är inblandad i strider mot israelisk militär inne i Gaza.

"Vi bemöter ett israeliskt markintrång i Beit Hanoun och i östra Bureij och våldsamma sammandrabbningar sker på marken", säger rörelsen i ett uttalande.

Ezzat al-Rishaq, en högt uppsatt företrädare för Hamas, säger att islamiströrelsen är "redo" för en israelisk invasion.

– Om (Israels premiärminister) Netanyahu bestämmer sig för att invadera Gaza i kväll, är motståndet redo, säger al-Rishaq.

– Kvarlevorna efter hans soldater kommer att sväljas av landet Gaza, fortsätter al-Rishaq.

Medan en lång rad explosioner lyste upp kvällshimlen slocknade internet i stora delar av Gaza. Även mobil- och telenät var på fredagskvällen utslaget. Flera hjälporganisationer säger att man haft problem att nå sina medarbetare på fältet.

Det palestinska telekombolaget Paltel uppger att alla kommunikations- och internettjänster har slagits ut.

Nattliga räder

Två nätter i rad har israeliska soldater och pansarfordon med stöd av flyg, drönare och artilleri attackerat Hamasfästen och militär infrastruktur inne i Gaza.

Hur skadorna på den palestinska sidan ser ut framgår inte, men de israeliska styrkorna har inte rapporterat några förluster.

Israel har samlat hundratusentals soldater längs gränsen till Gazaremsan. Landet har signalerat att en fullskalig markinvasion kan vara på gång, men har inte gett någon exakt tidpunkt.

Möten i Moskva

Hamas har samtidigt skickat en delegation till Ryssland. Rörelsen upprepar tidigare uppgifter om att ett 50-tal israeler som fördes till Gaza som gisslan i krigets inledning har dödats i samband med israeliska flyganfall. Om detta stämmer håller väpnade palestinska grupper nu ungefär 170 israeler fångna.

Men enligt Hamas-representanten Abu Hamid hålls de av olika fraktioner på olika håll.

– De tog tiotals människor, oftast civila, och det skulle ta tid för oss att hitta dem i Gazaremsan för att släppa dem, säger Abu Hamid i Moskva enligt ryska medier.

Också sändebud från Iran, en viktig stödmakt till Hamas, är i Moskva. På bilder i sociala medier syns hur Irans vice utrikesminister Ali Bagheri Kani och Hamasdelegater deltar i möten med den ryska regimens Mellanösternsändebud Michail Bogdanov.

Tusentals döda

Israel har reagerat upprört på att Hamasföreträdarna tas emot i Moskva, och uppmanar president Vladimir Putin att kasta ut dem. Putins talesman Dmitrij Peskov försvarar mötena, och säger att det är viktigt att hålla alla kontaktvägar öppna.

Omkring 1 400 människor dödades när Hamas stormade Israel för snart tre veckor sedan, av dem var merparten civila. Hamas tog fler än 220 personer som gisslan, enligt israeliska myndigheter.

Israel har svarat med omfattande flygbombningar och artilleribeskjutning av Gaza. Fler än 7 000 människor har dödats i bombningarna, enligt palestinska myndigheter som kontrolleras av Hamas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!