Israel vill se buffertzon i Gaza

Israel har informerat flera arabländer om att man vill skapa en buffertzon i Gaza, på den palestinska sidan av gränsen. Det skriver nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Israel har lyft tanken med flera arabländer på att skapa en buffertzon på den palestinska sidan av gränsen mellan Gaza och Israel, uppger nyhetsbyrån Reuters. Arkivbild.

Israel har lyft tanken med flera arabländer på att skapa en buffertzon på den palestinska sidan av gränsen mellan Gaza och Israel, uppger nyhetsbyrån Reuters. Arkivbild.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-12-02 04:45

Men tanken möter motstånd, inte bara bland arabländer. En anonym amerikansk regeringskälla uppger för nyhetsbyrån att Israel har lyft idén men vill inte säga med vilka länder.

Men källan betonar åter att Vita huset är emot planer som innebär att de palestinska områdena krymps.

En av tre källor i regionen som Reuters har talat med säger att Israel vill ha en buffertzon för att förhindra att Hamas eller andra grupper infiltrerar eller attackerar Israel igen, på det vis som terrorattacken i Israel genomfördes från Gaza den 7 oktober.

Ophir Falk, utrikespolitisk rådgivare till premiärminister Benjamin Netanyahu, säger att det finns en detaljerad plan utöver buffertzon – en plan i tre delar som går ut på att krossa Hamas och att demilitarisera samt avradikalisera Gaza.

– En buffertzon kan vara del i en avmilitarisering, säger Falk som inte vill gå in i detaljer över vilka Israel lyft frågan med.

Idén om en buffertzon är inte helt ny, tanken fanns före det att israelisk militär drog sig tillbaka från Gaza 2005.

En israelisk säkerhetskälla säger att det inte finns någon färdig plan på hur stor en buffertzon skulle vara. Gaza är ett mycket tättbefolkat och litet område med över två miljoner invånare, cirka 40 kilometer långt och mellan fem och tolv kilometer brett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!