Israel visar upp tunnel under stora sjukhuset

Israels militär visar upp en tunnel som löper under det största sjukhuset i staden Gaza, där man säger att Hamas milismän har hållit till. Landet vill motivera sina omfattande och dödliga anfall med att de har ett militärt syfte.

En bild från den tunnel under al-Shifa-sjukhuset som Israel låter visa upp.

En bild från den tunnel under al-Shifa-sjukhuset som Israel låter visa upp.

Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Mellanöstern2023-11-23 09:52

En grupp med tiotals israeliska soldater arrangerade på onsdagen en sällsynt rundtur i den krigshärjade staden för en grupp internationella journalister.

Journalisterna leddes genom en smal tunnel med stenväggar som sades sträcka sig ungefär 150 meter under jorden. Den ledde till underjordiska bunkrar som såg ut som logementen, skriver AP. Där fanns ventilation, kök, badrum och ett par metallsängar.

Sjukhuset al-Shifa har stått i centrum under kriget mellan Israel och den palestinska islamiströrelsen Hamas, och har gjort det även tidigare gånger när den mångåriga konflikten har blossat upp.

Israel motiverar bombningarna av Gazaremsan, där tusentals människor har dödats, med att den terrorstämplade rörelsens milismän aktivt gömmer sig och sina militära högkvarter vid civila mål, eller i milslånga tunnelsystem under dem.

"Största terroranläggningen"

Israeliska styrkor slog förra veckan till mot sjukhuset, då man sade att rörelsen har en ledningscentral där. Soldater gick in i byggnaden och utanför rapporterades stridsvagnar och prickskyttar hålla ställningar.

Mängder av skadade palestinier har sökt vård på al-Shifa-sjukhuset, bland annat när andra sjukhus har blivit bombade. Hundratals patienter och vårdanställda befinner sig ännu i den belägrade anläggningen, men tusentals andra som hade sökt skydd där har flytt vidare till följd av räderna.

– Shifa-sjukhuset är det största i Gaza och det är också den största av Hamas terroranläggningar, sade den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari på onsdagen, medan ljudet av bombnedslag dånade i bakgrunden.

Den misstänkta ledningscentral som Israel har motiverat sina anfall och räder med har ännu inte förevisats. Hamas och Gazavårdens företrädare bestrider Israels anklagelser.

Enligt internationell rätt blir ett sjukhus som regel inte ett legitimt militärt mål bara för att icke-civila befinner sig där. Vid sidan av det är det förbjudet att använda civila som så kallade mänskliga sköldar.

Notoriskt svårbelagt

För utomstående är det väldigt svårt att få tillgång till Gazaremsan och särskilt dessa omstridda platser. Partsinlagor är genomgående svåra att verifiera. Israel, som kontrollerar gränsövergångarna, släpper inte in journalister. Minst 53 journalister som ändå har varit på plats i Gaza har dödats inom ramen för offensiven.

Nyhetsbyrån AP:s utsända fick följa med de israeliska styrkorna till al-Shifa-sjukhuset på villkor att de lät sig eskorteras av deras militära konvoj under hela den fyra timmar långa rundturen. Sedan ställdes krav på att allt insamlat material lämnades över till militären för en granskning.

På onsdagen meddelade den israeliska militären att den hade hittat och förstört totalt omkring 400 tunnelschakt som tillhör Hamas. Till inlägg som publicerades i sociala medier bifogades svårverifierade bilder och filmklipp där israeliska soldater bland annat ses fira ned förmodade sprängladdningar i olika schakt.

Israels militär visar en tunnel vid al-Shifa-sjukhuset som man hävdar har använts i militärt syfte av Hamas.
Israels militär visar en tunnel vid al-Shifa-sjukhuset som man hävdar har använts i militärt syfte av Hamas.
Fakta: Krigets lagar

Civila människor får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.

Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande. Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.

Nyckelord är distinktion (åtskillnad av civila och stridande), proportionalitet (den militära betydelsen av anfall måste vägas mot riskerna de utgör för civila) och försiktighet (alla parter måste vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att anfall endast ska riktas mot militära mål).

Att icke-civila personer vistas bland civila betyder inte att gruppen som helhet kan betraktas som ett legitimt mål. Civilbefolkningen får inte heller användas som så kallade mänskliga sköldar för att försvara mot anfall.

Sjukvårdens särskilda skyddsemblem måste respekteras och de stridande parterna måste göra vad de kan för att underlätta humanitära insatser.

Källa: FN, Röda Korset och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!