Israels militär: Gaza är delat i två

Internet stängdes ned och telefonlinjerna var döda i Gaza på söndagskvällen. Omfattande israeliska flygräder genomförs på kvällen under radiotystnaden, vilket Israel bekräftar. –Vi har delat Gazaremsan i två, säger militärens talesperson.

Omfattande attacker uppges pågå i Gaza City på söndagskvällen.

Omfattande attacker uppges pågå i Gaza City på söndagskvällen.

Foto: TT

Mellanöstern2023-11-05 05:54

De israeliska bombningarna var mycket intensiva på söndagskvällen, enligt både terrorstämplade Hamas och Israels militär.

Israel bekräftar anfallen mot Gaza och militären IDF säger i ett uttalande att man nu har delat Gazaremsan i två delar.

Dessutom kom en varning om en massiv markoffensiv "inom 48 timmar" på söndagskvällen.

– Nu finns ett norra Gaza och ett södra Gaza, sade IDF:s talesperson Daniel Hagari. Han kallade delningen för "ett viktigt steg" i Israels krig mot Hamas.

Israel har tidigare sagt att Hamas använder sjukhus för militära ändamål.

– Hamas placerar styrkor och vapen inne i och runt skolor, moskéer, hem och FN-kontor, sade Hagari.

Runt sjukhus

Hamas meddelade både nedsläckningen av internet och telefon samt massiva bombningar på söndagskvällen.

– I mer än en timme har intensiva bombningar genomförts i närheten av sjukhus, sade talespersonen Salama Marouf till AFP vid 18-tiden.

Angreppen är, enligt Marouf speciellt intensiva runt sjukhuset al-Shifa.

Kvällens intensiva strider följde på en helg av upprepade israeliska flyganfall. Enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet dödades ett 40-tal personer i en bombräd mot ett flyktingläger i Gaza. Flyganfallet mot flyktinglägret al-Maghazi ska ha skett natten mot söndagen.

Gaza City har omringats i offensiven för att göra slut på Hamas, som svar på terrorattacken mot Israel den 7 oktober som startade kriget.

Bilder från IDF visar israeliska soldater i norra Gazaremsan som rycker fram tillsammans med stridsvagnar och bepansrade bulldozrar i sanden. Hårda markstrider uppges pågå under söndagen.

På land, i luft och till havs har IDF angripit över 2 500 "terrormål" sedan man gick in med markstyrkor i slutet av oktober, uppger militären.

"IDF-styrkor fortsätter att eliminera terrorister i närstrider", heter det vidare.

Väg söderut

Under söndagen planerade IDF att öppna en väg söderut från norra Gaza i fyra timmar och uppmanade alla att nyttja möjligheten. Färden söderut bör ske mellan klockan 10 och klockan 14, uppgav IDF.

Även under lördagen uppmanade man personer i norra Gaza att ta sig söderut då militären öppnade vägen under tre timmar. IDF hävdar att Hamas då attackerade israelisk militär som öppnat vägen och att de därmed visade att de vill stoppa palestinier från norra Gaza att lämna.

USA:s försök att få till en eller flera humanitära pauser har inte lyckats. USA eftersträvar dock inte ett eldupphör eller vapenvila, eftersom amerikanerna anser att ett sådant uppehåll skulle gynna Hamas.

På söndagen mötte USA:s utrikesminister Antony Blinken den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas i Ramallah på ockuperade Västbanken. Mötet hemlighölls i det längsta.

Abbas är i konflikt med Hamas, som styr på Gazaremsan. Abbas kräver omedelbar vapenvila och kallar i ett uttalande det som pågår i Gaza för "ett folkmord".

Därefter flög utrikesminister Blinken till Iraks huvudstad Bagdad i ett besök som inte heller det hade annonserats i förväg.

Tusentals döda

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har över 9 700 palestinier mist livet sedan krigets inledning. Israel uppger att omkring 1 400 israeler, de allra flesta av dem civila, dödades i massakrer och angrepp kring attacken den 7 oktober. Omkring 240 personer beräknas ha tagits som gisslan av Hamas vid attacken.

FN:s humanitära samordningsorgan Ocha uppger att omkring 1,5 miljoner av Gazaremsans över två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem och blivit internflyktingar i Gaza, rapporterar BBC. Omkring 700 000 av dem har tagit tillflykt i anläggningar som drivs av FN-organet Unrwa.

Människor letar efter överlevande i rasmassorna efter vad som enligt hälsodepartementet i Gaza rör sig om en israelisk flygattack mot flyktinglägret al-Maghazi.
Människor letar efter överlevande i rasmassorna efter vad som enligt hälsodepartementet i Gaza rör sig om en israelisk flygattack mot flyktinglägret al-Maghazi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!