Jonatan i Israel om vännen: Vet inte om han lever

Invånarna i Israel är chockade efter terrorstämplade Hamas storskaliga attack. Våldet har exploderat och Israel har beordrat en "fullständig belägring" av Gazaremsan. –Alla är förlorare i det här, säger svenske Jonatan Macznik i byn Rishpon utanför Tel Aviv.

Jonatan Macznik i sitt skyddsrum i Rishpon utanför Tel Aviv.

Jonatan Macznik i sitt skyddsrum i Rishpon utanför Tel Aviv.

Foto: Privat

Mellanöstern2023-10-10 06:00

I lördags morse vaknade svenske Jonatan av att flyglarmet gick i grannbyn. Rishpon, där han själv bor med sin familj, är avspärrat. Smällar ljuder när luftvärnet går i gång och stridsplan flyger ovanför invånarnas huvuden.

Jonatan och hans familj oroar sig för vänner som bor närmare Gazaremsan, som ligger en dryg timme bort, men även för civilbefolkningen i Gaza.

– Vi har vänner som bor i en by strax utanför Gazaremsan. Där fick pappan in sin fru och sina barn i skyddsrummet men blev utkallad för att hjälpa till med annat. Sedan har han inte setts till. Vi vet inte om han lever, om han sitter gisslan, säger han.

– Det är bara en av tusentals historier om försvunna människor.

Bom bom

Inne i Tel Aviv bor Maria Nilsson. När TT når henne beskriver hon läget som lugnt, även om det ibland hörs raketer som slår ned i fjärran. I lördags morse förstod hon först inte allvaret i situationen.

– Jag minns att jag vaknade tidigt på morgonen och hörde "bom bom". Jag tänkte först att de skjuter raketer igen i syd, jag var bara lite halvvaken.

Sedan uppfattade hon att det lät ovanligt kraftigt och familjen tog sig, precis som andra i samma hus, till skyddsrummet.

– Jag har hunnit bli van efter fem år här, så jag reagerade inte så mycket på det. Sedan när vi hörde att Hamas hade kommit in över gränsen var det som en chock för alla, säger hon.

Rädd för "alarmen"

Även barnen har varit med om att behöva vara i skyddsrum tidigare.

– Vår äldsta, som snart är fem, har redan tillbringat några dagar i bombrum, så hon har erfarenhet sedan innan. Men nu är hon så gammal att hon börjar ställa frågor. Hon är rädd för "alarmen" som hon säger.

Gatorna där Maria bor med sin familj är i vanliga fall väldigt livliga. Nu är de i princip tomma. Hon tror att det till stor del handlar om rädsla för upplopp.

– Men många är nog rädda för Hizbollah också, att de ska börja skjuta från norr, säger hon.

I lördags kväll träffades en byggnad nära Marias hem av en raket och huset kollapsade. Själv är hon så chockad över det som hänt invånarna i Sderot, en av städerna där Hamas tagit sig in och gått till angrepp mot civila, att "raketer som faller ned här hos oss knappt skrämmer mig", säger hon.

Både Jonatan och Maria beskriver att många människor samlar ihop mat och förnödenheter till familjer som har drabbats hårt i attacken.

Stannar här

På måndagen meddelade Israel att landet kallar in hundratusentals reservister för att hantera kriget. Varken Maria eller Jonatan har gjort militärtjänst i Israel, men 300 000 andra kommer att kallas in till militären.

– Det är krig säger de, och det är väldigt sällan de säger det, så de menar verkligen allvar. Just sättet. Att de gick över gränsen – det betyder krig, det är en tydlig krigshandling, säger Maria Nilsson.

Hon och hennes make har inga planer på att lämna Israel i nuläget.

– Det skulle kännas väldigt konstigt för mig att sticka när det blir svårt. Såklart måste vi tänka på våra barn, men än så länge tänker vi så, säger Maria.

Inte heller Jonatan Macznik har några planer på att lämna sitt hem.

– Vi bor här, vi stannar här. Vi är inte på väg någonstans.

Svenska Maria Nilsson bor i Israel, men bilden är tagen på semester i Italien.
Svenska Maria Nilsson bor i Israel, men bilden är tagen på semester i Italien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!