Kriget i Mellanöstern: Detta vet vi om gisslan

Hur behandlas de som Hamas har tagit som gisslan? Och hur många personer handlar det om? Detta är vad vi vet just nu – och vad som fortfarande är okänt.

Ett fönster med skotthål i en byggnad på den israeliska kibbutzen Kfar Azza på tisdagen. Enligt vittnen togs flera civila gisslan från kibbutzen i lördags.

Ett fönster med skotthål i en byggnad på den israeliska kibbutzen Kfar Azza på tisdagen. Enligt vittnen togs flera civila gisslan från kibbutzen i lördags.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 19:44

Många israeler saknas fortfarande efter Hamas terrorattacker i lördags, och många anhöriga vet inte om deras saknade familjemedlemmar har tagits gisslan eller om de är döda. Medborgare i flera andra länder, bland dem Frankrike, Storbritannien och USA, saknas också.

Det är hittills mycket oklart under vilka förhållanden de gisslantagna lever.

– Vi känner inte till deras tillstånd, och vi kan inte bekräfta ett exakt antal amerikanska medborgare, sade USA:s president Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i tisdags, rapporterar ABC News.

Med gisslan som mänskliga sköldar kan terrorstämplade Hamas vilja försvåra Israels svar på attacken. Hamas kan också vilja använda gisslan i eventuella förhandlingar om fångutbyten i framtiden.

Oklart antal

Pressen ökar på Israel och USA att hjälpa gisslan, men det finns inget enkelt sätt att göra det. På Jake Sullivan låter det som att förhandlingar kan vara ett alternativ, men Nancy Zarse vid FBI tror att Hamas ser ett större värde i att hålla kvar gisslan än att släppa den. Hon tror att förutsättningarna för förhandlingar är dåliga.

– Hamas verkar se större värde i att skada gisslan än att inte skada dem, säger hon till ABC News.

Enligt Hamas är "tiotals" människor bortförda, gömda på vad de kallar säkra platser. Israels FN-ambassadör har sagt att det handlar om över 100 israeler medan en preliminär uppskattning från israelisk militär är minst 150 människor.

Samordnare utsedd

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har utsett den pensionerade generalen Gal Hirsch till samordnare för de bortförda och saknade. Polis och militär har också öppnat ett center dit familjer kan ta med sig foton och föremål som kan ha den saknades dna, för att registrera saknade anhöriga, skriver The New York Times.

Många anhöriga har också vänt sig till nyhetsmedier och sociala medier för att efterlysa de saknade.

Hittills har israeliska myndigheter inte offentliggjort de bortfördas identiteter, men enligt militära källor handlar det om både barn och äldre.

Tagna från hemmen

På tisdagen uppgav dock en talesperson för den israeliska militären att familjerna till minst 50 israeler har fått information om att deras anhöriga är gisslan i Gaza.

Vissa av dem uppges ha hämtats av angriparna från Hamas i sina hem i mindre gränsstäder. Andra fördes bort vid musikfestivalen nära gränsen där civila och hela familjer brutalt dödades i lördags.

Abu Obeida, talesperson för Hamas, varnade sent i måndags för att man har för avsikt att döda en civil fånge ur gisslan för varje bombning av civila byggnader som sker utan förvarning i Gazaremsan. Enligt honom finns "tiotals gisslan" gömda på vad som kallas säkra platser och i underjordiska tunnlar under civil infrastruktur, som Hamas uppges bruka använda för att ta sig fram i hemlighet och flytta på vapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!