Krisregering med krigskabinett inrättas i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz ska bilda en krisregering och inrätta ett krigskabinett.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster och oppositionsledaren Benny Gantz. Montagebild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster och oppositionsledaren Benny Gantz. Montagebild.

Foto: AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 15:54

I ett gemensamt uttalande efter ett möte under onsdagen förklarar de båda att "de kommit överens om att inrätta en krisregering och ett krigskabinett".

Krigskabinettet med tre medlemmar ska enligt uttalandet inkludera Netanyahu, Gantz och försvarsminister Yoav Gallant. Dessutom ingår ytterligare två högt uppsatta personer – militärens före stabschef generallöjtnant Gadi Eisenkot och nuvarande ministern för strategiska frågor, Ron Dermer. Dessa två ska ha observatörsstatus i krigskabinettet.

Plats för Lapid

Premiärminister Netanayahu har enligt nyhetsbyrån AFP gått med på att frysa den omstridda frågan om Israels rättsliga system – en fråga som under året utlöst massprotester bland israelerna.

"Under kriget ska inga lagförslag eller regeringsstödda motioner som inte är relaterade till kriget läggas fram", står det i uttalandet.

Den andre oppositionsledaren Yair Lapid har inte anslutit sig till sin tidigare allierade Gantz, men enligt onsdagens uttalande kommer en plats att "reserveras" för honom i krigskabinettet.

Tidigare försvarsminister

Företrädarna för de högerextrema och ultraortodoxa partier som nu ingår i Netanyahus regering kommer att sitta kvar, enligt uttalandet.

Gantz, som har varit försvarsminister, ingick senast i en Netanyahu-regering 2020-2021. Ett rotationsavtal var tänkt att ge honom premiärministerposten under andra hälften av regeringens mandatperiod, men ett nyval utlystes innan han hann tillträda som premiärminister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!