Lite hjälp släpps fram – anfallen fortsätter

Ett 20-tal lastbilar fullastade med humanitärt stöd får grönt ljus för att rulla in i Gaza, men många fler står kvar i köer på andra sidan gränsen. Flyganfallen fortsätter såväl i norra som södra Gaza medan invånarna försöker komma undan.

Palestinier evakuerar skadade från ett hus som bombats sönder i Khan Yunis i södra Gaza på torsdagen.

Palestinier evakuerar skadade från ett hus som bombats sönder i Khan Yunis i södra Gaza på torsdagen.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-19 12:18

Israel, Egypten och USA kom på onsdagen överens om att gränsövergången Rafah skulle öppnas för några lastbilar – Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi gick med på "20 lastbilar till att börja med", enligt USA:s president Joe Biden.

Enligt ögonvittnen har omkring 150 lastbilar köat vid Rafah-övergången, som är den enda in till Gaza som inte kontrolleras av Israel. Enligt hjälporganisationen Röda Halvmånen i norra Sinai är det fler än 200 lastbilar.

De innehåller tusentals ton av förnödenheter till det krigshärjade området, där hjälparbetare larmar högljutt om att de nuvarande förråden är på väg att ta slut helt och hållet.

Behövs 100 om dagen

Enligt FN:s högsta chef för humanitära stödinsatser, britten Martin Griffiths, motsvarar behoven omkring 100 lastbilar om dagen. Israel har sagt att endast mat, vatten och läkemedel bör tillåtas och inte till exempel bränsle.

Efter islamistgruppen Hamas attacker mot Israel förrförra helgen – där 1 400 människor dödades – har Israel placerat Hamasstyrda Gazaremsan under "total belägring" och flygbombar stora delar av området. Civila invånare har uppmanats att söka sig söderut, men anfallen har fortsatt även där, medan gränsövergången mot Egypten har hållits stängd.

Egyptens president al-Sisi har framhärdat att det inte är Egypten som ensidigt har hållit gränsen stängd. Enligt honom blev det nödvändigt när Israel utförde flyganfall i närheten.

Visade upp döda barn

På natten till torsdag och den följande morgonen skedde ihållande anfall mot den södra del av Gazaremsan som palestinier flyr till, enligt såväl vittnen, läkare och de Hamasstyrda myndigheterna.

I staden Khan Yunis, dit hundratusentals palestinier har sökt sig, bombades bland annat ett bostadshus.

På ett av stadens bårhus lade hjälparbetare på torsdagsförmiddagen fram sju inlindade små lik på ett bord för att förevisa för omvärlden hur kriget drabbar oskyldiga. De sju små barnen hade dödats i det senaste dygnets många anfall mot Khan Yunis.

3 785 dödsfall har kunnat bekräftas i anfallen mot Gazaremsan sedan den 7 oktober, enligt vårdmyndigheterna i Hamasstyrda Gaza.

På torsdagsmorgonen rapporterades det på den palestinska sidan att sju personer, flera av dem minderåriga, hade skjutits ihjäl på ockuperade Västbanken inom loppet av tolv timmar.

Sökte skydd i lugn ort

Den palestinska familjen Musa beslutade att fly till orten Deir al-Balah, centralt på Gazaremsan. De fick flytta in hos en släkting i ett trevåningshus som låg intill det lokala sjukhuset.

Vid klockan halv åtta i onsdags kväll small en rad explosioner av och trevåningshuset krossades till rasmassor. Familjemedlemmar berättar för AP att omkring 20 kvinnor och barn begravdes där under, men de vet inte exakt vilka som befann sig i huset när det förmodade flyganfallet ägde rum.

I bråten har man bland andra hittat kvarlevorna av Hiam Musa, som är svägerska till den AP-anställde fotografen Adel Hana.

– Det går inte att förstå, säger Adel Hana, i en text av den egna nyhetsbyrån.

– Vi åkte till Deir al-Balah för att det är lugnt där, vi trodde att vi skulle vara säkra.

Anhöriga misstycker

Islamistgruppen Hamas håller fortsatt omkring 200 personer som gisslan i Gaza efter anfallen den 7 oktober. Anhöriga till de kidnappade har gått ut med hård kritik mot att Israels regering har godkänt den första införseln av hjälp till Gaza, rapporterar israeliska medier.

"Barn, spädbarn, kvinnor, soldater, män och äldre, vissa med allvarliga sjukdomar, skadade och skjutna, hålls fångna under jord som djur", lyder ett uttalande från en nybildad anhörigorganisation, där regeringen anklagas för att dalta med Hamas.

Bakgrund: Attacker och krig

Lördagen den 7 oktober genomförde den palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten oväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Minst 203 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Närmare 3 800 människor har blivit dödade, även där den absoluta merparten civila, i de israeliska anfallen, enligt den senaste uppdateringen från palestinskt håll den 19 oktober.


Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!