Macron träffade Abbas i Ramallah

Som första västledare efter Hamas terrorattacker den 7 oktober har Emmanuel Macron har träffat den palestinske presidenten Mahmud Abbas. På plats på Västbanken säger Frankrikes president att "inget kan rättfärdiga" det civila lidandet i palestinska områden.

Emmanuel Macron och Mahmoud Abbas under mötet i Ramallah på Västbanken.

Emmanuel Macron och Mahmoud Abbas under mötet i Ramallah på Västbanken.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Mellanöstern2023-10-24 09:38

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppmanade Macron att "stoppa aggressionen" mot Palestina och att Israel "och de länder som stödjer dem är ansvariga för konflikten".

Macron betonade å sin sida vikten av palestiniers rätt till territorium och en egen stat, men också att detsamma är sant för Israel.

– Det kommer inte att bli någon varaktig fred om det inte finns ett tydligt erkännande från det palestinska folket och dess myndigheter av en israelisk stat och vikten av dess existens och säkerhet, sade han.

"En koalition mot terror"

Tidigare under tisdagen höll Macron en pressträff tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu där han försvarade landets rätt att försvara sig mot Hamas terrorattacker.

– Vi borde bygga en regional och internationell koalition för att bekämpa terroristgrupper som hotar oss alla, sade han under en gemensam presskonferens.

Macron underströk också att en fredsprocess mellan Israel och palestinska företrädare måste väckas till liv igen och att det internationella samfundet måste se till att konflikten inte sprider sig ytterligare.

Resan till Mellanöstern gjordes i syfte att uttrycka solidaritet med Israel efter den blodiga attacken, sade han.

– Det första målet vi bör ha i dag är att frige alla gisslan (som Hamas håller), utan någon åtskillnad, eftersom det är ett fruktansvärt brott att leka med barns, vuxnas, gamla människors, civilas och soldaters liv, sade Macron efter att ha träffat Israels president Isaac Herzog.

Fler flygangrepp

Israeliskt flygvapen genomförde under natten mot tisdag ett antal flygangrepp mot olika mål i Gaza. Enligt uppgifter från Hamas dödades 140 personer i attackerna.

I staden Rafah i södra Gaza dödades över 30 människor, uppger den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Över 1 400 människor, de flesta civila, sköts, stympades eller brändes till döds enligt Israel när terrorstämplade Hamas angrep Israel i oktoberattacken.

Israel har svarat med pågående attacker som krävt över 5 000 dödsoffer, enligt det Hamasstyrda hälsovårdsdepartementet i Gaza.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en gemensam presskonferens på tisdagen.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en gemensam presskonferens på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!