Från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli kom några timmar före säkerhetsrådets uttalande beskedet man backade och att de nya bosättningarna på Västbanken inte kommer att godkännas.
"Israel har meddelat USA att landet de närmaste månaderna inte kommer att auktorisera nya bosättningar utöver de nio som redan har godkänts", löd beskedet.
Det handlar om en omstridd resolution som förberetts i FN:s säkerhetsråd och som på måndagen skulle ha fördömt Israel för att ha utvidgat bosättningarna. Men enligt uppgifter från flera diplomater lyckades USA:s president Joe Bidens regering föregripa omröstningen genom att övertyga både Israel och palestinierna att i princip gå med på att inte agera ensidigt under ett halvår.
15 länder bakom uttalande
I linje med dessa uppgifter kom senare under dagen ett uttalande som alla 15 medlemsländer hade ställt sig bakom.
Rådet konstaterade där sin "besvikelse" över den israeliska regeringens ursprungliga planer på att retroaktivt legalisera bosättningar och slog fast att sådana åtgärder skulle "hämma freden". Men någon resolution – som skulle ha haft en mer bindande kraft – blev det alltså inte.
"Säkerhetsrådet upprepar att fortsatta israeliska bosättningsaktiviteter på ett farligt sätt äventyrar livskraften för tvåstatslösningen", skriver rådet i uttalandet.
I utkastet till den resolution som inte lades på bordet var formuleringarna betydligt hårdare. Kravet i den var att "Israel omedelbart och totalt upphör med all bosättningsverksamhet i de ockuperade palestinska territorierna, inklusive i östra Jerusalem".
Kritik mot USA
Men Netanyahu – som samregerar med hårdföra ytterhögerpartier – uttryckte ändå vrede efter säkerhetsrådets uttalande.
"FN:s säkerhetsråd har sänt ut ett ensidigt uttalande som förnekar judars rätt att leva i sitt historiska hemland", skriver den israeliska premiärministerns kansli i ett uttalande.
"FN-uttalandet underlåter att nämna de palestinska terrorattacker på senare tid där israeler dödats," skriver kansliet och tillägger att "uttalandet borde aldrig gjorts och USA borde aldrig ha ställt sig bakom det".