Musikfest i skottlinjen: "Folk dog överallt"

Hundratals personer flydde för livet när en musikfest i öknen hamnade i skottlinjen för terrorstämplade Hamas attack mot Israel. Många saknas fortfarande. Desperata anhöriga dyker upp hos polisen med tandborstar och fotografier i hopp om att få svar om vad som hänt.

Bilar som förstörts av palestinska milismän i Sderot i Israel.

Bilar som förstörts av palestinska milismän i Sderot i Israel.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-10-08 07:33

Det skulle bli en utomhusfest för att fira den judiska högtiden Sukkot med dans hela natten. Men i gryningen i lördags morse hördes raketer och sirener snarare än musik på festivalen i ett ökenområde nära den israeliska gränsen till Gaza.

Tillsammans med hundratals andra besökare flydde Tal Gibly för sitt liv när beväpnade milismän slog till mot festivalen.

– Det fanns ingenstans att gömma sig eftersom vi befann oss på en öppen plats. Alla greps av panik och försökte samla ihop sina saker, säger hon till CNN.

Sköt mot bilar

När panikslagna människor slängde sig i sina bilar för att fly korkade vägarna bort från området igen, enligt Gibly som berättar att det var då som milismännen började skjuta.

Videoklipp som har spridits i sociala medier visar hur människor springer till fots medan skott hörs i bakgrunden. Några kommer inte undan utan faller till marken. Andra ska ha slitits ut ur sina bilar och skjutits ned.

Det finns också uppgifter om att festivalbesökare tagits som gisslan.

– Det tog människor två-tre timmar att ta sig bort från fältet. Folk dog överallt. Det var en festival för unga, många dog på vägarna, berättar en överlevande kvinna för BBC.

– Om någon försökte fly blev de beskjutna från alla håll. Det var bäst att försöka gömma sig.

"Hoppas på mirakel"

Många familjer och vänner har fortfarande inte fått svar på vad som har hänt deras anhöriga. Flera av dem har sökt sig till ett särskilt center som har inrättats av polisen under natten till söndagen i närheten av Tel Aviv. Med sig har de fotografier och tandborstar, de senare om det behövs dna för att identifiera eventuella dödsoffer.

– Det är svårt, jag är så orolig för min dotter. Hon pratade med en kompis och berättade att terroristerna var där, att de sköt urskiljningslöst och att hon gömt sig, säger en pappa till Ynet på söndagsmorgonen.

– Hon var där med en kompis som också saknas. Jag har letat på sjukhuset och sedan kom jag hit. Jag kan bara hoppas på ett mirakel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!