Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Foto: Abir Sultan/AP/TT

Mellanöstern2023-12-07 02:33

"Så länge jag är premiärminister kommer detta inte att hända. Den som utbildar sina barn för terror, finansierar terror och stödjer familjer till terrorister, kan inte kontrollera Gaza efter att vi utrotat Hamas”, skriver Netanyahu på X, tidigare Twitter.

Den israeliske premiärministerns kommentar kom efter att Sky News Arabia på onsdagen rapporterat att Palestinska myndighetens (PA) president Mahmud Abbas har sagt sig vara redo att ta över makten i Gaza.

PA styr för närvarande på den ockuperade Västbanken.

USA:s president Joe Biden framhöll förra månaden att Gaza och Västbanken framöver bör "återförenas" under en palestinsk myndighet, rapporterar CNN.

Men han betonade då att det bör vara en "återupplivad" palestinsk myndighet.

"När vi strävar efter fred, bör Gaza och Västbanken återförenas under en enda styrelsestruktur, i slutändan under en återupplivad palestinsk myndighet, eftersom vi alla arbetar mot en tvåstatslösning", skrev Biden i en artikel publicerad i The Washington Post.

Netanyahu har också tidigare förkastat idén om en PA-ledd regering i Gaza efter kriget.

Även han har då talat om PA i sin "nuvarande form".

– Jag tror att den palestinska myndigheten i sin nuvarande form inte är behörig att ta ansvar över Gaza, har Netanyahu sagt.

,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!