Netanyahu: Det här är en tid för krig

Nu är det tid för krig, konstaterar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och låter meddela att man inte kommer gå med på eldupphör. Samtidigt fortsätter landets massiva flygattacker mot Gazaremsan.

Rökmoln och eld till följd av israeliskt flyganfall i norra Gaza på måndagen.

Rökmoln och eld till följd av israeliskt flyganfall i norra Gaza på måndagen.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-10-30 08:25

– Uppmaningar till eldupphör är uppmaningar till Israel att kapitulera till Hamas, att kapitulera till terrorismen, att kapitulera till barbariet. Det kommer inte att hända, säger Netanyahu under en presskonferens, enligt flera medier.

– Bibeln säger att det finns en tid för fred och en tid för krig. Det här är en tid för krig.

Samtidigt uppmanar Netanyahu andra länder att bidra mer till att få hem de över 230 personer som hålls gisslan av terrorstämplade Hamas sedan den 7 oktober.

Blockerar huvudväg

Tidigare under måndagen uppgav vittnen för nyhetsbyrån AFP att israeliska stridsvagnar blockerar huvudvägen mellan staden Gaza och resten av Gazaremsan.

– De har skurit av Saladinvägen och beskjuter alla fordon som försöker ta den, sade en boende.

Saladinvägen går genom hela Gazaremsan, och är det huvudsakliga sättet att ta sig från staden Gaza i nordost till Khan Yunis och egyptiska gränsen i sydväst. Om den är avskuren blir det svårt eller omöjligt för folk att fly ditåt.

Israel har tidigare uppmanat civila att fly mot egyptiska gränsen, och varnat för att ingen går säker i området runt staden Gaza.

600 mål

Tidigare under måndagsdygnet uppgav flygvapnet att stridande från den terrorstämplade islamistgruppen Hamas som hade barrikaderat sig i byggnader och i tunnlar i Gazaremsan har dödats.

Bland annat ska en avskjutningsplats för pansarvärnsprojektiler nära al-Azhar-universitetet i staden Gazas centrala delar ha träffats, enligt Israel, skrev The Guardian.

Sammanlagt träffades enligt israeliska militärkällor 600 mål i attackerna, som riktades mot "vapenlager, gömställen och platser där Hamas-krigare samlats".

Räd på Västbanken

Fyra palestinier rapporterades även ha dödats i en israelisk räd mot flyktinglägret i Jenin på Västbanken, uppgav den palestinska hälsomyndigheten där enligt nyhetsbyråer.

Enligt palestinska medier användes omkring 100 militärfordon och minst en bulldozer under räden. En israelisk drönare uppges också ha utfört ett flyganfall, enligt det palestinska nyhetsorganet Wafa.

Saladinvägen går genom hela Gazaremsan, och är det huvudsakliga sättet att ta sig från staden Gaza till Khan Yunis och sydvästra gränsen.
Saladinvägen går genom hela Gazaremsan, och är det huvudsakliga sättet att ta sig från staden Gaza till Khan Yunis och sydvästra gränsen.
Fakta: Uppgifter om 10 000 döda

Antalet dödsoffer i Gazakriget är osäkert, men de uppgifter som florerar gör gällande att den sammanlagda siffran är runt 10 000.

Vårdmyndigheter som styrs av Hamas i Gaza uppger att 8 306 palestinier har konstaterats döda där. Samtidigt har över 110 palestinier mist livet i våld på Västbanken sedan krigets utbrott.

Den israeliska sidan anger drygt 1 400 förlorade liv. De flesta av dem var civila som föll offer för Hamas inledande terroroffensiv den 7 oktober.

Samtidigt är det oklart hur det står till med de 239 personer som listas som kidnappade och bortförda från Israel till Gazaremsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!