Netanyahu: Detta är bara början

Gazabor flyr söderut efter Israels varningar till civila att lämna stridsområden. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett tv-sänt tal att "Hamas ska förintas" och att Israel kommer att gå stärkt ur kriget.

Mulåsnor med lastkärror, lastbilar, och alla andra möjliga fordon används i flykt söderut i Gaza.

Mulåsnor med lastkärror, lastbilar, och alla andra möjliga fordon används i flykt söderut i Gaza.

Foto: Mahmud Hams/AFP/TT

Mellanöstern2023-10-13 04:05

Den militära pressen på Gaza fortsatte med stor styrka på fredagen, samtidigt som dödstalen fortsatte att stiga. I Israel ligger dödstalet efter terrorstämplade Hamas attacker på omkring 1 300 personer.

I Gaza beräknas omkring 1 800 ha dödats i israeliska flygräder, till följd av den militanta islamistgruppens angrepp på Israel. Många togs som gisslan av Hamas, och deras öden är fortsatt okända.

Israel varnade Gazas invånare för fortsatta attacker, utan att explicit nämna en markinvasion.

Sent på fredagen gick premiärminister Benjamin Netanyahu ut i ett tv-sänt tal med två korta budskap: "Hamas ska förintas", sade Netanyahu, och:

– Detta är bara början. Vi kommer att gå stärkta ur detta krig.

Flykt från norra Gaza

Panik, oro och förtvivlan präglade de tusentals Gazabor som försökte ta sig från de norra områdena på landremsan där israelisk militär genomför flygräder.

Omkring 1,1 miljoner invånare i Gazas norra delar har uppmanats att lämna sina hem och sätta sig i säkerhet. Tidsfristen är kort, "inom ett dygn", enligt Israels militär IDF.

På fredagseftermiddagen hade över 420 000 invånare flytt sina hem enligt FN.

"Civila i Gaza City (Gaza stad), evakuera söderut för er egen säkerhet och era familjers säkerhet och ta avstånd från Hamas-terrorister som använder er som mänskliga sköldar", skriver den israeliska militären i ett meddelande riktat till invånare i staden.

IDF konstaterar samtidigt att det krävs längre tid för att förflytta utsatta civila, men militären kritiserar samtidigt terrorstämplade Hamas för att uppmana civila att ignorera uppmaningen.

Hamas har avfärdat evakueringsordern och uppmanat palestinier att "inte ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten".

FN varnar

FN varnar för att en sådan snabb massflykt lär få "förödande humanitära konsekvenser" och ber Israel att dra tillbaka ordern om evakuering.

USA:s utrikesminister Antony Blinken, för dagen i Qatar, sade att USA uppmanat Israel att försöka undvika att angripa civila och att internationella försök görs att skapa "säkra zoner" och humanitära korridorer i Gaza.

Många palestinier flyr söderut mot Egypten, mot den enda gränsövergången som tidigare var öppen. Kairo har ännu inte beslutat om att tillåta flyktingar från Gaza.

Dödssiffran från Gaza under de pågående israeliska flygräderna steg på fredagseftermiddagen. Palestinska hälsomyndigheter bekräftade att 1 799 personer dödats i attackerna, och att 583 av dem var barn. Över 7 000 personer har skadats.

Oberoende organisationer bekräftar också höga dödstal i Gaza. FN:s barnfond Unicef har uppgett att 447 barn dödats i israeliska attacker.

Den israeliska militären förbereder en eventuell markoperation i Gaza i väntan på politiskt beslut. Israel har kallat in 360 000 reservister efter Hamas terrorattack förra helgen.

ICRC uppmanar Israel

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppmanar till avbrott i striderna.

"Ingenting kan berättiga de fruktansvärda attacker som Israel utstod förra helgen", skriver ICRC som uppmanar att samtliga som tagits som gisslan måste friges. Omkring 150 personer tros vara kidnappade av Hamas.

Sedan följer en uppmaning till Israel:

"Dessa attacker kan inte rättfärdiga obegränsad förstörelse av Gaza."

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock (Miljöpartiet de gröna) reste till Israel på fredagen för att visa tyskt stöd, dagen efter Blinkens besök

– Hamas barrikaderar sig bakom oskyldiga människor och använder dem som levande sköldar, sade Baerbock på en pressträff tillsammans med Israels utrikesminister Eli Cohen.

– Hamas har tagit hela befolkningen i Gaza som gisslan, fortsatte Baerbock.

Israel får direkt kritik från bland annat den palestinska myndigheten på Västbanken, som tidigare legat i fullständig fejd med Hamas.

Palestiniernas premiärminister Mohammad Shtayyeh anklagar Israel för folkmord på en pressträff i Ramallah på Västbanken.

Samtidigt växer oron för oroligheter på Västbanken. Enligt palestinska myndigheter har nio palestinier skjutits till döds i sammandrabbningar med israelisk militär.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!