Netanyahu: Vi är inne i Gaza City

Den israeliska militären (IDF) avancerar snabbt framåt i Gaza och har tagit sig in i Gaza City, säger premiärminister Benjamin Netanyahu. Samtidigt uppmanar USA Israel att begränsa civila dödsfall.

Rök stiger över Gaza City efter israeliska anfall under torsdagen.

Rök stiger över Gaza City efter israeliska anfall under torsdagen.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-11-02 16:44

"Vi har haft imponerande framgångar och har passerat utkanterna av Gaza City", säger Benjamin Netanyahu i ett uttalande släppt av hans kansli, rapporterar BBC.

X, tidigare Twitter, skriver premiärministern vidare att "ingenting kommer att stoppa oss. Vi rör oss framåt. Vi kommer att avancera och vinna".

IDF:s stabschef Herzl Halevi uppger samtidigt att militären har omringat Gaza City och genomför insatser inne staden, rapporterar The Guardian.

– Våra styrkor är nu mitt inne i en markinsats. Soldaterna strider i en tät och komplicerad stadsmiljö som kräver professionell stridskunskap och mod, säger han enligt spanska nyhetsbyrån EFE.

Israel har uppmanat invånarna i staden, över en miljon människor, att evakuera söderut "för sin egen säkerhet". Uppmaningen har kritiserats av bland annat FN som varnar för en humanitär katastrof.

Enligt BBC uppger FN-organet Ocha att 117 000 människor har sökt skydd i stadens sjukhus.

Blinken på väg

USA:s utrikesminister Antony Blinken är på torsdagen på väg mot Israel. Inför avfärden sade han enligt AFP att han ska uppmana Israel att skydda civila.

– Vi kommer att prata om vilka konkreta åtgärder som kan och bör vidtas för att begränsa skador på män, kvinnor och barn i Gaza, sade han före avresan från Washington DC.

Natten till torsdagen, svensk tid, sade president Joe Biden att han bedömer att en humanitär paus behövs i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

Källor i Vita huset förtydligade senare att Biden syftade på att en paus behövs för att få ut de över 200 personer som tros vara gisslan i Gaza samt för att få in humanitär hjälp till Gaza.

Israel har genomfört luftattacker mot framför allt norra Gaza sedan Hamas attackerade Israel den 7 oktober och dödade minst 1 400 människor.

Attacker från Libanon

Hamas har samtidigt fortsatt att attackera Israel med raketer och drönare, och landet angrips även från Libanon. Därifrån besköt under torsdagen den Iranstödda shiamilisen Hizbollah enligt egen uppgift 19 militära mål i Israel.

IDF säger i ett uttalande att man svarat med såväl stridsflygplan och helikoptrar som artilleri och stridsvagnar.

Tidigare under torsdagen uppgav de Hamasstyrda hälsomyndigheterna att 27 personer dödats i en attack nära en skola som drivs av FN i flyktinglägret Jabalia, som i praktiken fungerar som en förort till Gaza City.

Philippe Lazzarini, kommissionär och chef för FN:s organ för stöd till palestinska flyktingar, säger till CNN att han har fått uppgifter om fler än 20 döda, och FN uppger i ett uttalande att fyra skolor skadats i anfall.

Hälsomyndigheterna i Gaza säger att dödstalet bland palestinier stigit till över 9 061. Av dessa uppges 3 760 personer vara barn. Dessutom har 32 000 personer skadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!