Norsk oro för västlig "dubbelmoral"

Norges utrikesminister varnar för att västvärlden riskerar att anklagas för dubbelmoral i sin skiftande syn på konflikterna i Mellanöstern och Ukraina. –Ryssland gnuggar händerna, säger Espen Barth Eide vid Natomötet i Bryssel.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (till vänster) i samtal med Norges utrikesminister Espen Barth Eide vid Natomötet i Bryssel.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (till vänster) i samtal med Norges utrikesminister Espen Barth Eide vid Natomötet i Bryssel.

Foto: Saul Loeb/AP/TT

Mellanöstern2023-11-28 17:41

Utrikesministern har talat med norsk press på väg in till tisdagens möte med sina Natokollegor. Han konstaterar att Israel har rätt att försvara sig mot terror och Hamas, men betonar att det måste ske i linje med internationell rätt – vilket han anser inte alltid är fallet.

– Att hålla en civilbefolkning på 2,3 miljoner människor utan vatten, el, medicin, mat och bränsle i flera veckor är i strid med humanitär rätt. När vi säger detta om ryskt uppförande i Bachmut (i Ukraina) så är det märkligt att vi inte kan säga det om israeliskt uppträdande i Gaza, säger den norske utrikesministern enligt nyhetsbyrån NTB.

– Jag är väldigt bekymrad. Där Ukraina har varit samlande så har vi en djup, strategisk splittring när det gäller förståelsen av Mellanöstern. Ryssland gnuggar händerna, säger Eide.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller med om att internationell rätt måste gälla i alla konflikter, men trycker också på att det finns en stor skillnad mellan Gaza och Ukraina.

– Ukraina har aldrig varit ett hot mot Ryssland. Ukraina attackerade aldrig Ryssland, fastslår Stoltenberg på sin presskonferens efter första dagen av Natomötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!